Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul avizează cele mai importante legi financiare: Sindicatele vin cu amendamente

© Sputnik / Anar MustafayevПапки с документами, фото из архива
Папки с документами, фото из архива - Sputnik Moldova
Abonare
Sindicaliștii au înaintat unele amendamente la proiectele legii privind bugetul asigurărilor sociale de stat și legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) salută faptul că în proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 este prevăzută finanțarea unor măsuri ce au ca scop îmbunătățirea nivelului de protecție socială a populației.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Bugetul de Stat pentru 2020: ce mărime va avea salariul nominal mediu lunar – detalii

Acestea ar fi: comasarea perioadelor de reexaminare a pensiilor pentru limită de vârstă, în conformitate cu stagiul acumulat după realizarea dreptului la pensie; majorarea pensiilor pentru dizabilitate; majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 de lei la 500 de lei; stabilirea alocației în mărime de 50 lei pentru achitarea energiei electrice pensionarilor care au pensii mai mici decât 1500 de lei.

Pe de altă parte, sindicatele consideră necesar ca la definitivarea proiectului să se țină cont de un șir de aspecte, printre care utilizarea unui principiu unic de indexare pentru toate tipurile de indemnizații și prestații sociale, în funcție de rata inflației, în special a celei pentru îngrijirea copilului pentru persoanele neasigurate și a celei pentru deces.

Ambasadorii acreditați în Republica Moldova au fost invitați astăzi la Guvern, pentru un dialog cu prim-ministrul Ion Chicu la început de mandat. 2019-11-15 - Sputnik Moldova
Politică
Numiri și demisii la Guvern: APP și ANSA au directori noi

În ceea ce privește Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020, autorităților li se solicită să asigure transferurile din bugetul de stat în mărimea nu mai mică decât cea prevăzută pentru anul curent, indexată la rata inflației, precum și majorarea cheltuielilor în fondul măsurilor de profilaxie, inclusiv examinarea posibilității alocării banilor din acest fond pentru tratamentul balneo-sanatorial.

Membrii Comitetului Confederal al CNSM au aprobat și propunerile de modificare și completare a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar și a actelor normative de implementare a acesteia. Propunerile au vizat excluderea carențelor depistate pe parcursul a zece luni de implementare a legii în cauză. CNSM a tansmis aceste propuneri spre discuții Parlamentului Republicii Moldova.

Guvernul Republicii Moldova a avizat miercuri proiectele legii bugetului de stat pentru anul 2020, a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 și a legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2020.

Fluxul de știri
0