Cunoscut seismolog, avertisment: „Africa se rupe în două!” - Ce se va întâmpla în România

© AFP 2022 / Sam YehSeysmoqraf. Arxiv şəkli
Seysmoqraf. Arxiv şəkli - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Gheorghe Mărmureanu, preşedintele onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a comentat cu privire la recenta activitate seismică în Europa şi la puternicul cutremur din Albania, care a avut magnitudinea 6,6.

BUCUREŞTI, 27 nov – Sputnik, Doina Crainic. Mărmureanu a spus, într-o intervenţie la România TV, că se crede că Africa este responsabilă de marile cutremure care au loc în Italia, de o parte şi de alta a Mării Adriatice, în Albania şi în alte ţări din zonă, inclusiv Serbia, Macedonia.

Cutremur în Albania - Sputnik Moldova
Cutremur puternic în Albania: Case prăbușite și patru oameni morți - VIDEO

Însă expertul este de părere că activitatea seismică din Africa nu va afecta România.

„Tot ce pot să confirm la această oră este că aceste acţiuni ale Africii nu vor afecta România, pentru că văd că sunt numai cutremure de suprafaţă. În Vrancea avem mai mult cutremure de adâncime. Aceste cutremure de suprafaţă nu pot afecta falia de mare adâncime a Vrancei, care la ultimul cutremur mare de anul trecut a fost la peste 150 km. Vom vedea  mai târziu ce se mai întâmplă”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Potrivit lui Mărmureanu, Africa ar urma să se rupă în două, partea dreaptă a Africii, împreună cu Madagascarul, urmând să formeze un nou continent.

„O parte din ea s-a rupt deja şi acţionează prin sistemul Adria, care înseamnă Marea Adriatică. Asta va fi o acţiune de lungă durată. Partea dreaptă se rupe şi o ia către India. Partea dreaptă a Africii, împreună cu Madagascarul vor forma un nou continent, care se va depasa către India”, a spus preşedintele onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului.
Fluxul de știri
0