Propunerile Asociației sunt formulate în contextul în care Guvernul examinează proiectul politicii bugetar-fiscală și proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2020.
Directorul executiv al Asociației Investitorilor Străini, Ana Groza, a declarat în studioul Sputnik Moldova că autoritățile au acceptat majoritatea propunerilor, iar acestea vizează câteva domenii problematice cum ar fi ajustarea taxei în sectorul HORECA, modernizarea comerțului bazat pe patente, amendarea legislației privind comerțul interior și rezolvarea problemelor furnizorilor privați de servicii de asistență medicală.
Ana Groza mai spune că un punct slab din cadrul normativ al Moldovei este că legislația fiscală se schimbă foarte des, iar asta înseamnă că agenții economici sunt debusolați de instabilitatea fiscală și vamală.
„În ultimii ani, mediul de afaceri s-a confruntat cu un număr impunător de modificări în acest domeniu, dar și incertitudinii privind planificarea activității pe termen lung. Orice investitor local sau străin își dorește o predictibilitate și stabilitate fiscală. Am solicitat Guvernului ca taxele și accizele să fie stabilite pe 3 ani, iar la mijlocul lunii decembrie Ministerul Finanțelor împreună cu mediul de afaceri să examineze un concept de adoptare a politici fiscale pe un termen de trei ani. Asemenea previziuni există în alte state, iar modelele date vor trebui preluate și de guvernul nostru”, a punctat Ana Groza.
Referindu-se la câteva propuneri concrete care au fost propuse în politica bugetar-fiscală pentru anul 2020, Ana Groza a menționat că membrii Consiliului Asociației au propus Guvernului o ajustare a taxei din sectorul HORECA la nivel regional. De asemenea, a fost avansată ideea trecerii de la comerțul bazat pe patente la o altă formă, cea de activitate independentă pentru a simplifica evidența fiscală și a reduce evaziunea fiscală. O altă propunere ar viza excluderea plafonării pentru transportarea salariaților la locul de muncă, organizat de angajatori, iar cheltuielile din acest sector să fie deductibile. Un alt aspect ține de implementarea legislației privind comerțul interior.
„Aici este nevoie de găsit un consens pe trei poziții sensibile, prezența pe rafturi a produselor autohtone 50+1, limitarea discounturilor și perioada de promoție”, a menționat Ana Groza.