Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O nouă năpastă pe capul vinificatorilor. Motivul pentru care nu-și pot vinde producția

© Sputnik / Miroslav RotariElizaveta Breahnă
Elizaveta Breahnă - Sputnik Moldova
Abonare
Vinificatorii moldoveni au stocuri impunătoare de vin din anii 2017 și 2018. Iată motivul pentru care nu-și pot comercializa producția.
O nouă năpastă pe capul vinificatorilor. Motivul pentru care nu-și pot vinde producția

Vinificatorii moldoveni se confruntă cu o nouă problemă. După doi ani roditori, astăzi producătorii de vin din țara noastră s-au pomenit cu stocuri impunătoare de producție pe care nu le pot comercializa. Și nu pentru că vinul nostru nu ar fi de calitate sau ar avea un preț prea mare, ci pentru că piața de desfacere este suprasaturată.  

„2018 a fost un an record de producție. Și asta s-a întâmplat nu doar în Republica Moldova, ci în întreaga lumea. Respectiv, este supraproducere de vin în întreaga lume. Fapt ce a dus și la micșorarea prețului la vin. Dar dacă vorbim de noi, să știți că avem stocuri mari de vin din 2018 și 2019 pe care nu le putem vinde”, a declarat expertul coordonator în Vinificație în cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă, în studioul Sputnik Moldova.

Și dacă Moldova nu ar fi depins chiar atât de mult de piața externă, vinificatorii noștri nu s-ar fi pomenit în această situație.

„Noi suntem într-o situație foarte proastă. Dacă nu greșesc, suntem singura țară care exportă aproape întreaga cantitate de vin produsă. Mai exact, noi exportăm aproximativ 90% din cantitatea de vin produsă. Piața locală absoarbe un procent foarte mic, doar 10 la sută”, adaugă expertul ONVV.

Gheorghe Arpentin și Vasile Luca - Sputnik Moldova
Chinezii cumpără vin moldovenesc, cu o singură condiție. Despre ce este vorba?

Cu scopul de a face o claritate în ceea ce privește calitatea stocurilor nevândute și a potențialului lor pe piața de desfacere, reprezentanții sectorului au invitat șase experți străini pentru a face o evaluare.

Experții au degustat aproximativ 200 de vinuri din 2018 și 2019. Ulterior, aceștia urmează să tragă niște concluzii în ceea ce privește calitatea vinului, prețul la care poate fi comercializat și piața de desfacere. Acești experți vor identifica și strategii de vânzare a vinurilor în vrac pe piețele occidentale. Totodată, concluziile formulate în urma degustărilor vor fi luate în considerare la elaborarea strategiei sectoriale „Vinul Moldovei-2030”,  la care lucrează Oficiul Național al Viei și Vinului”, conchide Elizaveta Breahnă.

Potrivit datelor ONVV, în primele 9 luni ale anului 2019, Republica Moldova a exportat 113,8 milioane litri de vin, în creștere cu 4,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Țara noastră a exportat vin în 67 de țări ale lumii, în sumă de 2,182 mlrd. lei, cu 5% mai mult decât în primele 9 luni ale lui 2018.

Potrivit aceleiași surse, atât volum exporturilor de vinuri moldovenești, cât și valoarea acestora au înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani.

Fluxul de știri
0