Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dramatic: Case părăsite în Moldova, în valoare totală de patru miliarde de euro

© Sputnik / Miroslav RotariСельский дом
Сельский дом - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Dacă acum 20 de ani, la începutul procesului de emigrare doar 2% din spațiul de locuit era pustiu, în prezent el se apropie de 25%. Adică fiecare al 4-lea m2 de spațiu locativ nu este locuit de nimeni.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Oficial o ducem bine, în realitate – mult mai prost. Asta este constatarea făcută de expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul unei analize publicate de viitorul.org, pe care o reproducem mai jos (titlul și intertitlurile aparțin autorului).

Drama bunăstării noastre: În 50 de ani condițiile de locuit ale moldovenilor formal s-au îmbunătățit de 2,7 ori

În ultimii 50 de ani condițiile de locuit ale moldovenilor s-au îmbunătățit de 2,7 ori. Dacă în 1970 fiecărui locuitor al Moldovei îi revenea în mediu 12 m2 spațiu de locuit, atunci în prezent acest indicator a atins cota de 32,8 m2 pentru fiecare locuitor. Aceasta este statistica formală, dar realitatea este mult mai dramatică.

Satele pustii și zeci de mii de case părăsite

Мигранты в Москве - Sputnik Moldova
Când străinii vor umple golul lăsat de moldovenii ce își părăsesc țara - Opinia expertului
Analizând aceste cifre, în minte îmi vin zecele de mii de case pustii din satele și orașele noastre. Sau cazuri în care soțul locuiește singur în casă deoarece soția de ani buni este plecată la muncă peste hotare. Conform statisticii formale, condițiile lui de locuit s-au îmbunătățit de două ori, dar aceasta nu e bunăstare. Această este drama poporului nostru.

Nu este corect să utilizez în calculul bunăstării aceste zeci de mii de case pustii sau casele cu familiile destrămate. Dacă acum 20 de ani, la începutul procesului de emigrare doar 2% din spațiul de locuit era pustiu, în prezent el se apropie de 25%. Adică fiecare al 4-lea m2 de spațiu locativ nu este locuit de nimeni. El nicidecum nu contribuie la bunăstarea celor rămași în Republica Moldova. Din acest motiv este necesar de exclus din calculele noastre. Aceasta este statistica reală.

Case părăsite în valoare de 4 miliarde de euro

Valeriu Sainsus - Sputnik Moldova
Explicația demografului: Cine va popula Moldova în locul moldovenilor plecați peste hotare
Din cei 32,8 m2 care în prezent revin formal fiecărui moldovean, în realitate 8 m2 sunt suprafețele din casele părăsite. Un calcul simplu arată că valoarea acestor case din Republica Moldova se ridică la 4 miliarde de euro. Asta este drama poporului nostru. Pentru a scăpa de sărăcie moldovenii au fost nevoiți să plece la muncă peste hotare lăsând în țară case mari, frumoase, spațioase în valoare de 4 miliarde de euro.

Anume din acest motiv corect este să spunem că da, condițiile de locuit ale moldovenilor s-au îmbunătățit, dar în valoare reală în prezent fiecărui moldovean îi revin 24,8 m2 spațiu de locuit, ceea ce este de 2 ori mai mult decât acum 50 de ani în urmă și cu 30% mai mult de la obținerea independenței.

© Photo : IDIS Viitorul Fondul locativ care revine la un locuitor m2
Dramatic: Case părăsite în Moldova, în valoare totală de patru miliarde de euro  - Sputnik Moldova
Fondul locativ care revine la un locuitor m2
Fluxul de știri
0