Directorul executiv al Asociației Businessului European, Mariana Rufa, este de părere că Moldova ratează oportunitatea de accesa la programe internaționale financiare din cauza unui sistem bancar care încă nu s-a redresat. Expertul mai spune că din această cauză și rata dobânzilor în Moldova este mai mare, comparativ cu statele din regiune.
Mariana Rufa declară că în pofida faptului că sectorul bancar din Moldova este unul bine capitalizat, ecoul jafului bancar încă se resimte, astfel încât acesta ricoșează în numărul de programe internaționale financiare la care ar putea fi eligibilă Moldova.
„Rata de risc pentru Moldova se reflectă și ricoșează în cost. Adică costul tranzacțional este mai înalt. Evident, asta ricoșează în numărul de programe internaționale financiare la care Moldova ar putea fi eligibilă, dar nu este încă. Aceasta duce în final la o rată a dobânzii destul de înaltă în sistemul bancar comparativ cu statele din regiune”, a menționat Mariana Rufa
Mariana Rufa spune că sectorul bancar din Moldova încă nu s-a conformat pe deplin standardelor internaționale. Drept dovadă, spune expertul, este că Moldova ratează programe internaționale care ar oferi și rate ale dobânzii mai avantajoase pentru dezvoltarea sectorului de IMM-uri.
„Sectorul bancar nu oferă aceste rate că nu vrea să ofere. El este un agent economic care trebuie să înregistreze și niște profituri. Moldova va trebui să-și fortifice conceptul de stat de drept, inclusiv să-și rezolve problemele din justiție. Acel scandal bancar care ne-a făcut faimoși în toată lumea a dus la faptul că multe bănci internaționale de corespondență refuză să colaboreze cu bănci din Moldova, iar asta înseamnă că noi nu putem fi o țară credibilă cum sunt alte state din regiune”, a mai punctat Mariana Rufa.