Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce sistemul bancar din Moldova are dobânzi exagerate

© Sputnik / OsmatescoMariana Rufa
Mariana Rufa - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul executiv al Asociației Businessului European, Mariana Rufa, este de părere că Moldova ratează accesul la programe internaționale financiare din cauza unui sistem bancar care încă nu s-a redresat, iar rata dobânzilor în Moldova este mare față de alte state.
De ce sistemul bancar din Moldova are dobânzi exagerate

Directorul executiv al Asociației Businessului European, Mariana Rufa, este de părere că Moldova ratează oportunitatea de accesa la programe internaționale financiare din cauza unui sistem bancar care încă nu s-a redresat. Expertul mai spune că din această cauză și rata dobânzilor în Moldova este mai mare, comparativ cu statele din regiune.

Mariana Rufa declară că în pofida faptului că sectorul bancar din Moldova este unul bine capitalizat, ecoul jafului bancar încă se resimte, astfel încât acesta ricoșează  în numărul de programe internaționale financiare la care ar putea fi eligibilă Moldova.  

„Rata de risc pentru Moldova se reflectă și ricoșează în cost. Adică costul tranzacțional este mai înalt. Evident, asta ricoșează în numărul de programe internaționale financiare la care Moldova ar putea fi eligibilă, dar nu este încă. Aceasta duce în final la o rată a dobânzii destul de înaltă în sistemul bancar comparativ cu statele din regiune”, a menționat Mariana Rufa

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul a încheiat ancheta în cazul fraudei bancare: Ce va urma
În ultimii ani, eforturile Băncii Naționale a Moldovei s-au bucurat de suport politic din partea Parlamentului și al Guvernului. A fost reformat substanțial cadrul normativ bancar prin care s-a extins diversitatea instrumentelor cu care BNM poate interveni în situații de criză, conform directivelor UE.

Mariana Rufa spune că sectorul bancar din Moldova încă nu s-a conformat pe deplin standardelor internaționale. Drept dovadă, spune expertul, este că Moldova ratează  programe internaționale care ar oferi și rate ale dobânzii mai avantajoase pentru dezvoltarea sectorului de IMM-uri.

„Sectorul bancar nu oferă aceste rate că nu vrea să ofere. El este un agent economic care trebuie să înregistreze și niște profituri. Moldova va trebui  să-și fortifice conceptul de stat de drept, inclusiv să-și rezolve problemele din justiție. Acel scandal bancar care ne-a făcut faimoși în toată lumea a dus la faptul că multe bănci internaționale de corespondență refuză să colaboreze cu bănci din Moldova, iar asta înseamnă că noi nu putem fi o țară credibilă cum sunt alte state din regiune”, a mai punctat Mariana Rufa.

Fluxul de știri
0