Această vizită la Moscova a premierului moldovean Ion Chicu a avut, în virtutea unui șir de motive, o importanță aparte, simbolică. În primul rând, trebuie de menționat că Chicu a devenit primul, din ultimii șapte ani, șef al Cabinetului de Miniștri al Moldovei care a întreprins o vizită în Rusia. După ce, cu trei ani în urmă, președinte a fost ales Igor Dodon, în politica externă a țară s-a instaurat o anumită dualitate a puterii.
Administrația președintelui sublinia în fel și chip necesitatea restabilirii relațiilor cu Moscova, în timp ce Guvernul opta pentru consolidarea vectorului european și nord-atlantic pe arena internațională.
Pentru comparație: predecesoarea lui Chicu, liderul blocului „ACUM”, Maia Sandu, în cele cinci luni de aflare în fruntea Guvernului, așa și nu a mai ajuns la Moscova, în schimb, a întreprins o vizită la Kiev unde a discutat cu președintele Zelenski instalarea unor noi puncte de control moldo-ucrainene. În Transnistria însă cooperarea dintre Kiev și Chișinău în această chestiune este percepută drept instrument de presiune asupra Tiraspolului. De altfel, nici până în anul 2016 premierii moldoveni nu au fost prea ”activi” pe direcția rusească. Astfel, Chicu a încălcat o anumită tradiție stabilită în ultimii ani.
Interesul sporit față de această vizită a fost alimentat cel puțin de două circumstanțe. Actualul premier moldovean deține funcția respectivă de mai puțin de o săptămână. Iar prima sa vizită peste hotare a fost întreprinsă în Rusia.
În context, ar trebui să spunem câte ceva despre componența noului Guvern. Dacă precedentul Cabinet de Miniștri a fost rezultatul constituirii unei coaliții, în multe privințe situative, dintre forțele de dreapta și de stânga, unită printr-un singur scop: scoaterea din joc a oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc, componența actuală a Guvernului arată mai omogenă.
Din cei 11 miniștri, 6 sunt foști consilieri ai lui Igor Dodon. Noul ministru al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a deținut funcția de ministru al Apărării în Cabinetul Maiei Sandu, dar fusese propus de Partidul Socialiștilor. Ministrul Economiei, Anatol Usatîi, a activat anterior a cadrul administrației Găgăuziei (vicebașcan) unde, de asemenea, pozițiile forțelor de stânga sunt puternice.
Înseamnă oare acest lucru că astăzi în Moldova a fost înlăturată dualitatea puterii în politica externă și că în relațiile dintre Moscova și Chișinău urmează o perioadă de acalmie? Aș vrea ca răspunsul la această întrebare să fie afirmativ. Cu atât mai mult cu cât rezultatele negocierilor din capitala rusă inspiră un anumit optimism. Premierii Rusiei și Moldovei au anunțat reluarea dialogului constructiv între cele două țări, iar în timpul întrevederii premierului moldovean cu președintele administrației „Gazprom”, Aleksei Miller, au fost discutate cu succes chestiunile privind livrarea neîntreruptă a gazelor naturale în Republica Moldova.
Foto: Ce au discutat Zinaida Greceanîi și Valentina Matvienko la Sankt Petersburg>>>
Există însă anumite nuanțe care nu pot fi trecute cu vederea. Iar pentru cauza comună, este mai bine ca acestea să fie discutate din capul locului, pentru a evita așteptările exagerate.
Citiți materialul integral pe ru.sputnik.md