Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prima vizită a premierului Chicu, la Moscova: Agendă și perspectiva relațiilor moldo-ruse

© Sputnik / Rodion ProcaИон Кику
Ион Кику  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Iată care sunt cele mai importante subiecte de pe agenda negocierilor premierului moldovean în cadrul vizitei sale în Rusia, dar și modul în care urmează să se transforme relațiile dintre Moldova și Rusia.

CHIȘINĂU, 20 nov – Sputnik. Miercuri, delegația Republicii Moldova condusă de premierul Ion Chicu efectuează o vizită oficială în Federația Rusă. Pe agenda discuțiilor se află un șir de subiecte importante, printre care: livrarea gazelor rusești, exportul produselor agricole și eliberarea autorizațiilor pentru transportatori.

Aceasta este prima vizită oficială peste hotare a prim-ministrului de la învestirea Guvernului Chicu de către Parlamentul de la Chișinău.

Șeful Cabinetului de Miniștri are preconizată la Moscova o întrevedere cu omologul său rus Dmitri Medvedev.

Agenda discuțiilor

Potrivit unui comunicat emis de Guvern, în cadrul vizitei la Moscova premierul Chicu va discuta despre livrarea gazelor rusești, exportul produselor agricole și eliberarea autorizațiilor pentru transportatorii din Republica Moldova.

”Oficialii vor aborda o serie de subiecte de importanță națională, precum livrarea gazelor rusești, exportul produselor agricole moldovenești pe piața rusă, dar și se va examina posibilitatea de majorare a numărului de autorizații pentru transportatorii din Republica Moldova. Subiectul livrării gazelor, premierul Chicu îl va discuta cu președintele Consiliului de administrare al „Gazprom”, Alexei Miller”, anunță serviciul de presă al Guvernului.

Din componența delegației vor face parte Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi; Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatâi; Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju; Guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah; dar și preşedintele Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Chestiunea Transnistreană și exportul

Premierul a declarat pentru presă că, pe pe lângă chestiunile ce țin de deblocarea exporturilor, transportului, la Moscova urmează să fie discutată și chestiunea transnistreană.

Potrivit premierului moldovean, cea mai potrivită platformă pentru a identifica soluții la problema transnistreană este formatul 5+2.

Totodată, Chicu a precizat că el cunoaște despre inițiativa Federației Ruse privind începerea evacuării armamentului stocat la Cobasna.

În august, ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a inițiat cooperarea de profil între cele două țari pentru următorii trei ani.

”Mâine vom discuta în detaliu despre această inițiativă. Vom analiza punctele tehnice, astfel ca ulterior să agreăm și cu alți parteneri ai Republicii Moldova un mecanism care ar permite evacuarea rapidă și în siguranță a acestor muniții, a declarat Chicu.

Parteneriat strategic

În ajun, președintele Dodon a subliniat că este prima vizită a unui premier moldovean în Rusia, din ultimii șapte ani. 

”Am subliniat că aceasta este prima vizită oficială a prim-ministrului Republicii Moldova în Rusia, din septembrie 2012 – o dovadă importantă a relansării plenare a relațiilor strategice între țările noastre, a declarat Dodon în cadrul întrevederii cu ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov.

Viziune de la Moscova asupra relațiilor moldo-ruse

Primul adjunct al președintelui Comitetului Consiliului Federației pentru Afaceri Externe, Vladimir Djabarov, a subliniat că prima vizită oficială a premierului moldovean Ion Chicu la Moscova este percepută de partea rusă ca fiind extrem de pozitivă.

"Faptul că premierul Moldovei întreprinde prima sa vizită la Moscova îl considerăm ca pe un pas spre restabilirea nivelului de încredere care a existat anterior între țările noastre. Suntem foarte interesați ca Moldova să devină un partener comercial cu drepturi depline al țării noastre, a punctat Djabarov.

Djabarov a precizat că Rusia a fost mereu interesată să procure produse agricole, fructe, legume și vinuri din Moldova. Însă senatorul rus consideră că principalul aspect care ar putea contribui la apropierea dintre popoarele noastre este unitatea spirituală, de cultură și istorie.

Învestirea Guvernului Chicu

La data de 14 noiembrie, Guvernul Chicu a fost învestit de Parlament Republicii Moldova, cu votul a 62 de deputați. Iată lista membrilor Cabinetului de Miniștri sunt: 

Ministerul Afacerilor Interne - Pavel Voicu

Ministerul Afacerilor Externe - Aurel Ciocoi

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale - Viorica Dumbrăveanu

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului - Ion Perju

Ministerul Educaţiei, Culturii  şi Cercetării - Corneliu Popovici

Ministerul Apărării - Victor Gaiciuc

Ministerul Justiţiei - Fadei Nagacevschi 

Ministerul Finanţelor - Serghei Puşcuţa

Ministerul Economiei şi Infrastructurii - Anatol Usatîi 

Ministerul pentru Reintegrare - Alexandru Flenchea

Bașcanul Găgăuziei - Irina Vlah.

© Sputnik / MoldovaNoul Cabinet de Miniștri – componența Guvernului Chicu
Prima vizită a premierului Chicu, la Moscova: Agendă și perspectiva relațiilor moldo-ruse - Sputnik Moldova
Noul Cabinet de Miniștri – componența Guvernului Chicu
Fluxul de știri
0