Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Suedia a renunțat la investigațiile împotriva lui Assange: Nu există probe

© Flickr / Cancillería del EcuadorJulian Assange
Julian Assange - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii suedezi au anunțat că au încetat orice investigații împotriva fondatorului WikiLeaks din cauza lipsei de probe.

CHIȘINĂU, 20 nov – Sputnik. Investigațiile în dosarul intentat împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în Suedia au încetat, a declarat în cadrul unei conferințe de presă procurorul Eva-Marie Persson.

“Am organizat această conferință pentru a anunța că investigațiile împotriva lui Julian Assange au fost oprite”, a spus procurorul elvețian.

Potrivit ei, organele de anchetă au fost nevoite să înceteze investigațiile din cauza lipsei de probe.

“În cadrul unei anchete suplimentare, efectuate vara și toamna, a devenit evident că mărturiile verbale, incluse în dosar, nu sunt suficient de convingătoare. Acest lucru este legat de perioada lungă de timp scurs de la producerea incidentului. Memoria slăbește din motive firești”, a declarat procurorul.  

Ea a mai declarat că nu intenționează să-l interogheze pe Assange: în opiniei procurorului mărturiile lui nu vor putea să aducă claritate în circumstanțele celor întâmplate.

Julian Assange - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia acuză Occidentul de „încălcarea drepturilor și libertăților lui Julian Assange”

Assange, care fusese acuzat în 2010 în Suedia de hărțuire sexuală și viol, din iunie 2012 s-a adăpostit în ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita extrădarea autorităților suedeze. Pe 11 aprilie 2019 acesta a fost reținut la solicitarea SUA. Instanța de judecată din Londra l-a găsit vinovat de încălcarea condițiilor de cauțiune și l-a condamnat la 11 luni de închisoare. Audierile pentru extrădarea lui au început pe 2 mai.

Autoritățile SUA au anunțat la sfârșitul lunii mai că lui Assange i-au fost înaintate noi acuzații în 17 cazuri de încălcare a legislației cu privire la spionaj și dezvăluirea informațiilor secrete. Anterior, acesta era acuza de complot cu scopul spargerii computerilor. În cazul în care va fi transmis SUA, Assange riscă mai mulți ani de închisoare.

Fluxul de știri
0