Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum ajunge copilul să fie exploatat sexual online: Șiretlicurile folosite de abuzatori

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu Russu
Sergiu Russu - Sputnik Moldova
Abonare
Opinie: Orice copil riscă să fie exploatat sexual online, dacă nu este informat despre acest pericol și supravegheat de către părinți.
Cum ajunge copilul să fie exploatat sexual online: Șiretlicurile folosite de abuzatori

Persoanele care abuzează sexual copiii în mediul on-line sunt în preponderent bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Sunt buni cunoscători ai psihologiei copilului, fapt care le permite să identifice necesitățile acestuia, să-i cultive încrederea și să-l manipuleze. Detalii a oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Sergiu Russu, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

”Abuzatorul poate să gestioneze diferite softuri și aplicații, de aceea este greu de identificat. Este un psiholog foarte bun, știe ce le place copiilor, indiferent de vârstă și gen, cunoaște necesitățile și nevoile acestora, înțelege cu ce probleme se confruntă și se focusează pe aceste probleme”, a explicat Sergiu Russu.

Abuzatorul folosește o fotografie de profil care inspiră încredere potențialei victime, în funcție de vârsta și interesele acesteia. Inițial, discuția este prietenoasă și empatică.

”Inițial, abuzatorul discută despre activitatea școlară, domenii de interese, jocuri, călătorii. Ulterior, după ce a reușit să cultive încrederea copilului, pornește discuții despre viața personală a copilului: dacă îi place cineva dintre colegi, dacă a avut relații amoroase. Apoi începe să solicite fotografii, inițial obișnuite, iar apoi fotografii în lenjerie intimă. Solicitările devin tot mai multe și indecente, iar dacă victima refuză să se conformeze, abuzatorul recurge la șantaj”, a relatat Sergiu Russu.

Unele victime ar putea să se teamă să vorbească familiei despre hărțuirea online. Ca urmare, părinții trebuie să fie foarte atenți la comportamentul copiilor. Această experiență îi afectează puternic emoțional, ca urmare vor deveni agitați, tăcuți, temători, sau vor avea insomnii.

”Cum trebuie să procedeze corect părinții? În primul rând, nu trebuie să critice copiii pentru ce au făcut. Trebuie să discute cu ei, să le explice soluțiile. De prima discuție cu părinții depinde cât de deschis va fi copilul ulterior să coopereze cu persoanele implicate în identificarea și reținerea abuzatorului. Următorul pas – sesizarea organelor de drept. Părintele poate depune o plângere la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale sau la orice comisariat de poliție, sau la Centrul Internațional La Strada”, a precizat Sergiu Russu.

Zeci de copii din țara noastră au devenit victime ale hărțuirii sau abuzului sexual în mediul online, în perioada 2015-2018. Cazurile au fost investigate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Centrul Internațional ”La Strada”.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0