Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vom avea sau nu alegeri directe ale președintelui în anul 2020 - Iată un scenariu probabil

© Sputnik / OsmatescoVictor Stepaniuc și Roman Mihăeș
Victor Stepaniuc și Roman Mihăeș - Sputnik Moldova
Abonare
Comentatorii politici Roman Mihăeș și Victor Stepaniuc spun că sunt tot mai multe opinii referitor la o eventuală revizuire a unor decizii anterioare ale Curții Constituționale, inclusiv cea care prevede schimbarea modalității de alegere a președintelui țării.
Vom avea sau nu alegeri directe a președintelui în anul 2020 - Iată un scenariu probabil

Expertul Roman Mihăeș mai spune că, în cazul în care se va revizui modalitatea de alegere a președintelui, acest fapt ar schimba complet ecuația jocului politic în anul 2020.

„Unele voci din rândul experților constituționali spun că s-ar putea întâmpla ca actuala componență a CC să se expună pe câteva decizii anterioare ale Curții Constituționale, care ar putea fi revizuite, iar una din aceste decizii ar viza revenirea la alegerea președintelui Republicii Moldova în Parlament. Este doar o supoziție. Asta înseamnă că în 2020 am putea să nu avem alegeri directe ale șefului statului, iar președintele să fie ales de Parlament. Această situație ar putea schimba complet ecuația jocului politic. La modul practic, cineva dintre deputați va trebui să sesizeze CC, iar în paralel proiectul să fie expediat Comisiei de la Veneția”, a spus Roman Mihăeș

Și fostul deputat Victor Stepaniuc nu exclude un asemenea scenariu, doar că această problemă este mult mai complicată, pentru că ar necesita discuții serioase în societate.

„Va fi nevoie de o discuție serioasă la nivel politic și la nivelul experților în materie constituțională. Sunt de acord și cu părerea că va fi necesar, probabil, și un aviz al Comisiei de la Veneția pentru a-i oferi acestui concept o legitimitate”, a spus Victor Stepaniuc.

La 4 martie 2016, Curtea Constituțională a hotărât că președintele țării trebuie să fie ales prin vot direct de către popor. Magistrații au declarat astfel neconstituțional proiectul de modificare a Constituției, din anul 2000, prin care a s-a trecut la alegerea șefului statului cu 61 de voturi in Parlament.

Fluxul de știri
0