Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un fals acceptat de toată lumea: Luna noiembrie are un nume greșit

CC0 / Pixabay / rawpixel / Офис
Офис - Sputnik Moldova
Abonare
Numele celei de-a 11-a luni a anului, noiembrie, înseamnă „luna a 9-a” în traducere din latină. Calendarul romanilor avea doar 10 luni, iar când s-a trecut la cel iulian, cu 12 luni, denumirea celei de-a 11-a luni n-a fost ajustată.

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Denumirea lunii noiembrie vine de la cuvântul latin „novem”, care înseamnă „nouă - 9”.

Sfântul Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, din Tesalonic  - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna noiembrie

Cea de-a 11-a lună a anului este numită a 9-a după calendarele folosite în Imperiul Roman, până în anul 45 înainte de Hristos, când a apărut calendarul iulian.

Calendarele romane aveau 10 luni, a câte 30 sau 31 de zile. Astfel, rezulta un an de 304 zile. Anul romanilor începea în luna martie și se termina în decembrie.

Începând cu septembrie și terminând cu decembrie, toate lunile au denumiri ale căror semnificații nu corespund numărului de ordine în calendarul modern.

Septembrie este denumită după „septem” – adică luna a 7-a în calendarul roman. Octombrie vine de la „octo” – 8. Respectiv, numele celei de-a 12-a luni din calendarul nostru, decembrie, este de la cuvântul latin „decem”, care înseamnă 10.

Fluxul de știri
0