Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pneumonia, tot mai greu de tratat: Ce alternative au bolnavii

© Sputnik / OsmatescoDoina Rusu
Doina Rusu - Sputnik Moldova
Abonare
Tot mai des medicii se confruntă cu problema pneumoniei rezistente la antibiotice. Care este soluția?

1941

Pneumonia, tot mai greu de tratat: Ce alternative au bolnavii

Microorganismele care declanșează pneumonia au devenit rezistente la antibiotice în ultimii ani.

Aceasta amenință direct viața persoanelor cu un sistem imunitar slăbit. Vorbim despre pacienți care suferă de boli cronice, autoimune, genetice, tuberculoză, infecția HIV. Medicilor din întreaga lume le este tot mai greu să facă față pneumoniilor agresive.

Cum este gestionată problema în țara noastră? Detalii a oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Doina Rusu, șefa Secției Ftiziopneumologie III, a Institutului de Ftiziopneumologie.

”O persoană cu imunitate bună nu va dezvolta pneumonie severă. Dar mai există și alți factori care contribuie la apariția bolii: de exemplu, fumatul care predispune la infecții mai frecvente, bolile concomitente – diabetul, afecțiuni cronice. O altă problemă gravă este antibiorezistența. Utilizarea antibioticelor pe scară largă crește rezistența microorganismelor la tratamente. Ce faceți în această situație? Încercăm tratamente adjuvante, simptomatice. Uneori, eșuăm în tratament”, a explicat Doina Rusu.

Și atunci, ce alternativă au bolnavii cu imunitate compromisă, care riscă să piardă lupta în fața pneumoniei? Administrarea vaccinului pneumococic adulților din grupul de risc ar fi o soluție. Măsura a fost implementată în mai multe state, inclusiv România și Ucraina. Medicii din țara noastră vorbesc de mai mult timp despre necesitatea acestui vaccin, însă autoritățile din domeniul sănătății au, se pare, alte preocupări.

”În mai multe țări, adulții din grupul de risc au acces la vaccinul pneumococic. Vorbim despre vârstnici, diabetici, bolnavi cronici, care riscă să dezvolte infecții severe cu mortalitate înaltă. Este singura metodă de profilaxie care reduce mortalitatea. Autoritățile noastre ce zic? Chiar în 2008, când a fost elaborat protocolul național de combatere a pneumoniei, am propus ca vaccinul pneumococic să fie recomandat adulților. Dar la fiecare reevaluare a protocolului situația rămâne neschimbată”, a relatat Doina Rusu.

Mai multe detalii despre cauzele și prevenirea pneumoniei aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0