Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bank of China intră în forță în România. Unde are deja filiale

© AFP 2024 / TENGKU BAHARBank of China
Bank of China - Sputnik Moldova
Abonare
Este vorba despre gigantul financiar Bank of China, al patrulea grup din lume, deținut de statul chinez, care a deschis o sucursală la București via Ungaria, iar operațiunile vor începe în data de 18 decembrie 2020.

Victor Bologan - Sputnik Moldova
Gata cu datoriile la asociațiile de creditare nebancară– Ce propune Parlamentul
BUCUREȘTI, 15 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Denumirea integrală a sucursalei este Bank of China (Hungary) Budapesta Sucursala București.

De ce a intrat această bancă în România prin banca din Budapesta? Motivul îl reprezintă faptul că, în acest fel, nu mai este nevoie de aprobarea Băncii Naționale a României, care trebuie doar notificată.

Banca centrală a Ungariei este responsabilă cu supravegherea prudențială, informează profit.ro.

Toate grupurile financiar-bancare prezente în România sunt cu capital european sau american, iar aceasta este prima bancă chineză ce deschide o sucursală aici.

Afacerile Bank of China au început în anul 2023 în Ungaria. Guvernul de la Budapesta a apelat la două emisiuni de obligațiuni în valoare totală de 3 miliarde de yuani în 2017 și 2018, așa numitele panda bonds, intermediate chiar de banca chineză.

Această bancă este deținută majoritar de statul chinez printr-un fond de investiții și este listată pe bursele din Hong Kong și Shanghai.

Chinezii au mai deschis sucursale, via Ungaria, în Austria, Cehia și Polonia. De asemenea, sunt prezenți și în Serbia.

Sucursala din București a fost înregistrată în data de 25 octombrie 2019, după ce, în 2 octombrie, a fost depusă cererea de înregistrare. Tot în 25 octombrie a fost înscrisă în registrul Băncii Naționale a României, cu data indicată pentru începerea activității în 18 decembrie 2019.

Chinezul Guo Lixin este administratorul sucursalei.

În toamna acestui an, Agricultural Bank of China, una dintre cele mai mari bănci din China, cu active de peste 3000 de miliarde de dolari, s-a înregistrat fiscal în România.

Fluxul de știri
0