Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Primele declarații ale lui Ion Chicu după învestirea noului Guvern - Video

© Sputnik / Rodion ProcaIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
După învestirea Guvernului Chicu de către Parlamentul Republicii Moldova, noul premier a făcut primele declarații în fața presei.

CHIȘINĂU, 14 nov - Sputnik. Ion Chicu le-a vorbit jurnaliștilor despre prioritățile noului Guvern învestit cu votul deputaților PSRM și PDM. Premierul a declarat că, mai întâi de toate, va elabora împreună cu echipa proiectul bugetului de stat pentru anul viitor.

”Avem de convins Parlamentul să aprobe bugetul pentru anul viitor. Vom asigura securitatea energetică a țării, vom promova proiectele sociale, inclusiv din partea fostului Guvern, fracțiunilor parlamentare și a președintelui. Prioritatea este reforma justiției, din cauza căreia a căzut precedentul Guvern. Trebuie să ajustăm textul reformei justiției, care a fost respins de Comisia de la Veneția. Îl vom trimite repetat la examinare. Trebuie să îl trimitem de urgență, ca să nu ratăm ultima ședință a acestui for din acest an, la început de decembrie, pentru că se ia o pauză până la primăvară. Nu vrem să amânăm”, a menționat șeful executivului. 

Ion Chicu a vorbit și despre relațiile cu partenerii externi.

”Nu este loc de interpretări în cazul relațiilor cu UE. Ne-am asumat responsabilitatea să facem reforme. Începând cu 2010, am avut o atitudine cel puțin neonestă față de partenerii noștri. Am trișat la orice pas. Istoria de succes s-a transformat într-o istorie de coșmar. Avem nevoie de suportul UE. Cu cât mai onești vom fi, cu atât eficiența și randamentul nostru va fi mai mare. Orice cooperare cu partenerii externi trebuie să aibă drept obiectiv interesele Republicii Moldova. Vara trecută au fost acceptate unele condiții ale FMI dezavantajoase. Guvernul și-a luat un angajament și urmează să-l onorăm. Vom discuta FMI despre următorul program cu această instituție. Nu vom admite condiționalități care pot afecta dezvoltarea economică. O cotă TVA de 20% în domeniul  HORECA este discriminatorie și nu poate contribui la dezvoltarea acestui sector. Acest sector poate genera venituri suplimentare pentru buget”, a menționat premierul. 

 

 

Ion Chicu a menționat că echipa sa are capacitățile necesare pentru a asigura dezvoltarea economică a țării. 

”Este un guvern minoritar, care va fi atacat, sper că doar argumentat. Va trebui să manifestăm determinare. Nu este un guvern al președintelui țării, ci un guvern tehnocrat și apolitic”, a remarcat prim-ministrul.

Fluxul de știri
0