Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce crede Pavel Midrigan despre candidatul desemnat pentru funcția de premier

© Sputnik / Rodion ProcaPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul consideră că pentru crearea unui guvern de tehnocrați este importantă respectarea câtorva condiții.

CHIȘINĂU, 13 nov – Sputnik. Ion Chicu, candidatul desemnat de președintele Moldovei pentru funcția de prim-ministru, este un bun profesionist și se bucură de autoritate în mediul de experți și printre colegii săi, indiferent de culoarea politică, a declarat pentru Sputnik Moldova politologul Pavel Midrigan, conferențiar la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”.

”Ion Chicu este într-adevăr un profesionist, el a parcurs mai multe trepte în cariera sa. Se știe că este o persoană echilibrată, care se ocupă de activitatea sa și mai puțin de declarații politice - consideră expertul. – Din câte știu, este respectat de către colegii din mediul profesional. Consider că președintele a înaintat o candidatură bună”.

Potrivit lui Midrigan, Guvernul în frunte cu Ion Chicu va fi eficient dacă vor fi respectate câteva condiții esențiale.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Cine este Ion Chicu, premierul desemnat de Igor Dodon

”În primul rând, Chicu trebuie să aibă mână liberă la formarea echipe. Trebuie să i se ofere posibilitatea să propună singur echipa deoarece el va trebui să răspundă pentru activitatea Guvernului Esențial este să nu se facă presiuni asupra lui pentru a aduce în Guvern persoane legate de anumite angajamente politice ori de alt ordin”, a subliniat expertul.

În afară de aceasta, în opinia lui Midrigan, este important ca Chicu să utilizeze legăturile sale cu partenerii externi, pe care și le-a făcut încă în timpul aflării sale la conducerea Ministrului de Finanțe.

”Este vorba atât de partenerii europeni, cât și de cei din CSI. Acum este necesară o valorificare a tuturor acestor legături pentru ca ”motorul” economiei să înceapă a funcționa.”, a precizat politologul.

Este importantă de asemenea și eficiența programului care va fi propus de premier.

Președintele Igor Dodon l-a desemnat miercuri pe Ion Chicu, până acum consilier prezidențial în probleme economice, candidat la funcția de prim-ministru.

Ion Chicu s-a născut pe 28 februarie 1972, în satul Pîrjolteni, raionul Călărași. Este căsătorit și are trei copii. Înainte de a fi numit consilier al președintelui Republicii Moldova, Ion Chicu a fost ministru al Finanțelor în Guvernul Filip (PDM).

Fluxul de știri
0