Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Demiterea Guvernului Sandu: Reacții internaționale

© Sputnik / Miroslav RotariПравительство РМ
Правительство РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul de la Chișinău a fost demis, la cinici luni de mandat, de Parlament cu 63 de voturi. Reacțiile internaționale nu au întârziat să apară.

CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Parlamentul de la Chișinău a votat, la 12 noiembrie, pentru demiterea Guvernului condus de Maia Sandu. Moțiunea de cenzură depusă de fracțiunea PSRM și care a fost examinată astăzi de Parlamentul de la Chișinău a fost votată de 63 de deputați din minimul necesar de 51 de voturi. Pentru demiterea Cabinetului Sandu au votat deputații din fracțiunea socialiștilor și cei din fracțiunea democraților. Motiv pentru demiterea Guvernului Sandu a servit modificarea Legii Procuraturii de către Executiv prin asumare de răspundere.

Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul de la Chișinău a fost demis: Maia Sandu și Andrei Năstase se întorc în stradă

O primă reacție la demiterea Guvernului Sandu a venit din partea Uniunii Europene. Purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Maja Kocijancic, a menționat în cadrul unei declarații de presă că UE se angajează să colaboreze cu cei care susțin procesul de reformă care este la baza Acordului Asociere UE- RM, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor dobândite, indiferent de afilierile politice, asigurând independența sistemului judiciar și de depolitizare a instituțiilor statului.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că Bucureștiul a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chișinău, ”în condițiile angajamentului clar și hotărât al coaliției guvernamentale pentru parcursul european și pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”.

”În perioada premergătoare moțiunii de cenzură, România a adresat direct, pe multiple canale, un apel ferm forțelor politice de la Chișinău pentru responsabilitate și depășirea impasului politic, încurajând identificarea unei soluții care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiției și să permită Guvernului să mențină parcursul european”, a declarat președintele României.

Șeful de la Cotroceni a precizat că, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și ”va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”.

Fluxul de știri
0