Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Producem alimente sănătoase pentru străini: Noi consumăm mâncare de ”mâna a doua”

© Sputnik / OsmatescoMarcela Stahi
Marcela Stahi - Sputnik Moldova
Abonare
Producem alimente ecologice pe care le consumă cetățenii altor state. De ce avem această situație: aflați de la Marcela Stahi, șefa Serviciului producție ecologică a Ministerului Agriculturii.
Producem alimente ecologice pentru străini: Pe noi când ne ajunge rândul

Puțin peste 100 de agenți economici din țara noastră cultivă fructe, legume, cereale, miere de albine și plante medicinale şi eteroolaginoase ecologice. Cea mai mare cantitate este exportată în statele Uniunii Europene, unde există o cerere mare din partea consumatorilor. Din această perspectivă, fermierii care practică agricultura ecologică au doar de câștigat. Totuși, puțini se aventurează să investească în produse eco. Subiectul a fost discutat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cu Marcela Stahi, șefa Serviciului producție ecologică a Ministerului Agriculturii, Nataly Papuc, manager de proiecte în cadrul Alianței Lanțul Valoric în Agricultura Ecologică și producătorul agricol Alexei Micu.

Problema este că legislația Republicii Moldova, care reglementează agricultura ecologică, nu este ajustată la normele europene. Ca urmare, produsele nu pot ajunge pe piața europeană. Pentru a putea fi exportate, agenții economici trebuie să demonstreze că au fost cultivate conform cerințelor. În acest scop, solicită expertiza instituțiilor europene autorizate, care este de durată și costisitoare. Problema va fi soluționată, cel mai devreme, peste doi ani.  

”La nivelul UE există un regulament care impune țărilor terțe unele cerințe. Dacă am preluat schema de certificare asemănătoare cu cea a UE, noi trebuie să solicităm UE să ne recunoască ca țară terță care are legislație ajustată la cerințele UE în acest domeniu. Procedura include mai multe etape:  armonizarea legislației, evaluarea de către UE a implementării legislației și apoi recunoașterea de către UE ca o țară care certifică produsele ecologice conform standardelor europene”, a explicat Marcela Stahi.

De asemenea, datorită acestor schimbări legislative, întreprinderile de procesare din țară vor putea să prelucreze materia primă ecologică. Ca urmare, și consumatorii moldovenii vor avea acces mai mare la produse alimentare ecologice.

”Pentru întreprinderile de prelucrare, una dintre condiții ar fi instituirea o linie specială pentru procesare, să fie certificată. Sunt multe cerințe pe care agentul economic trebuie să le cunoască și să le aplice”, a precizat Marcela Stahi.

În Republica Moldova agricultura ecologică este practicată pe o suprafață de peste 75 de mii de hectare, ceea ce reprezintă doar 3 la sută din terenurile agricole.

Fluxul de știri
0