Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din UK: Metroul din Londra - Mai poluat decât cele mai aglomerate străzi

© Flickr / Otto KristensenLondra, metrou
Londra, metrou - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Oamenii de ştiinţă avertizează că nivelul de poluare din metroul londonez (London Underground) este mai ridicat decât cel de pe cele mai aglomerate străzi din Londra. Iată ce boli pot dezvolta cei care circulă des cu metroul.

CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Potrivit oamenilor de ştiinţă, particulele toxice din vagoanele metroului londonez sunt de 18 ori mai mari decât cele de pe cele mai aglomerate străzi din Londra, informează The Times. Nivelul ridicat de poluare din metrou crește riscul dezvoltării bolilor de inimă și a astmului.

Londra - Sputnik Moldova
Veste bună pentru moldovenii din UK: Scăderea preţurilor la locuinţe – Situaţia în ţară

Zeci de milioane de particule pe minut sunt inspirate de călători, în mare parte fiind vorba de praf de fier de la frâne, roți și șine, dar și fragmente microscopice de îmbrăcăminte și celule moarte ale pielii de pe ceilalți pasageri.

Timp de zeci de ani, în cea mai veche reţea de metrou din lume, cea din Londra, s-au acumulat particule toxice, în special în tunelurile adânci, cum ar fi liniile Central și Northern, unde sunt puține guri de aerisire. Astfel, oamenii de știință avertizează că o călătorie zilnică de o oră cu metroul prezintă riscuri pe termen lung pentru călători, care pot suferi atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale sau alte probleme de sănătate provocate de poluare, cum ar fi atacurile de astm.

„Dacă impactul pe care îl are asupra sănătății praful de la metrou este comparat cu cel al poluării de la suprafață, atunci o persoană cu această expunere are șanse mai mari de 7% până la 11% de deces din cauza unor boli cardiovasculare”, a declarat Brynmor Saunders, de la University College London.

Acesta a mai spus că majoritatea oamenilor nu petrec atât de mult timp în metrou, însă mecanicii de locomotivă sau personalul care se ocupă cu întreținerea sunt mult mai expuşi.

Londra. Ambuteiaj - Sputnik Moldova
Moldovenii din UK: Zonele din Londra unde au loc cele mai multe furturi de mașini

Concentrațiile sunt foarte mari chiar și în comparație cu zonele aglomerate, precum Oxford Street. De exemplu, pe Linia Victoria, una dintre cele mai adânci, sunt cele mai înalte niveluri de particule, 885 de micrograme pe metru cub.

După cum avertizează oamenii de ştiinţă, concentrația este de 22 de ori mai mare decât limita stabilită de Organizația Mondială a Sănătății și de guvernul britanic pentru protejarea sănătăţii oamenilor. Particulele de poluare pot trece prin plămâni, pot ajunge în sânge și se pot depune pe creier, inimă, ficat și alte organe, unde provoacă inflamații ce pot creşte riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Metroul din Londra transportă aproximativ 2,8 milioane de pasageri pe zi, mulți dintre aceştia făcând mai multe călătorii pe săptămână.

Fluxul de știri
0