Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce Năstase a pierdut în fața lui Ceban - greșelile care au făcut diferența

Abonare
Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a câștigat alegerile de duminică, obținând un scor de peste 52 de procente, cu aproape șase la sută mai mult decât contracandidatul său Andrei Năstase.

CHIȘINĂU, 5 nov - Sputnik. Victoria socialistului a șocat multă lume. Asta în condițiile în care Andrei Năstase era sigur că va învinge detașat și de data asta și că după invalidarea mandatului câștigat anul trecut doar el are dreptul să conducă Primăria. 

Ион Чебан проголосовал во втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Politică
Topul promisiunilor făcute de Ceban înainte de alegeri: Cum se va transforma Capitala

Încrederea exagerată în sine i-a jucat însă festa. Oamenii l-au taxat pentru că nu a avut un plan de dezvoltare a Chișinăului, iar în loc să propună soluții, acesta venea cu acuzații la adresa lui Plahotniuc, care deja de cinci luni nu mai este în țară. Am fost cu toții martorii unui fenomen nou – oamenii nu mai oferă încredere în schimbul acuzațiilor la adresa fostului lider PD, ci vor acțiuni și fapte concrete. Euforia a trecut.

Experții au mai multe argumente pertinente care explică de ce Andrei Năstase a pierdut în fața lui Ion Ceban. Strategia socialiștilor a vizat mobilizarea electoratului din sectoarele Botanica și Râșcani ale Chișinăului și, după cum arată rezultatele alegerilor, acest lucru le-a reușit. Voturi suplimentare în favoarea lui Ion Ceban au fost obținute anume din aceste sectoare, susține analistul politic Corneliu Ciurea. În același timp, Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM pentru Primăria Chișinău, nu a atras suficiente voturi în suburbii, care în mod tradițional votau pentru forțele politice „de dreapta”.

”Suburbiile au căzut sub presiunea sub care s-au pomenit toți alegătorii „de dreapta” din Chișinău. De obicei, ei votau pentru „răul cel mai mic”, dar de data aceasta nu s-au decis să voteze conform acestui principiu. Strategia „dreptei”, în cazul scrutinului din Chișinău, a fost că alegătorul „de dreapta” nu va avea unde să fugă și, prin urmare, va vota în favoarea lui Năstase - dar acest lucru nu s-a întâmplat de această dată.”, a declarat Corneliu Ciurea pentru Sputnik Moldova.

Și sociologul Ian Lisnevschi este de părerea că strategia pe care a avut-o Andrei Năstase în cadrul acestui scrutin a fost una greșită. Potrivit expertului, Năstase trebuia să ajungă în funcția de primar al Capitalei datorită rezultatelor ce urmau să fie ”furnizate” din funcția de ministru de Interne și de vicepremier, dar nu să mizeze pe faptul că acuzațiile la adresa lui Plahotniuc îi va aduce dividende politice așa cum s-a întâmplat anul trecut.

”În această vară, blocul ACUM a venit la guvernare și lumea a așteptat rezultate. Dar Năstase nu este un politician de construcție, nu este un manager, este un soldat care are mereu nevoie de bătălie. De aceea s-a întors la mesajele despre lupta împotriva lui Plahotniuc, împotriva nedreptății. Și aici e o problema pentru că trebuia sa i-a dividende anume din rezultatele pe care le-a avut la MAI, rezultate din funcția de viceprim-ministru, pentru ca avea posibilitatea să le spună cetățenilor despre rezultatele pe care le-a obținut acolo, lucru care nu s-a întâmplat”, susține Lisvevschi.

Fostul ambasador Boris Gămurari a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova că eșecul liderului PPDA, Andrei Năstase, are mai multe rădăcini.

Năstase revine la MAI, dar nu înainte de a se așeza în fotoliul de primar al Capitalei>>>

”Poate că Andrei Năstase nu a fost ascultător și nu a plecat urechea la cei care îi spuneau să fie mai calm ori să se pregătească mai bine pe problemele care există în Chișinău.  El este enervant, e holeric. Alegătorii și-au dat votul pentru un plan concret. Lui Andrei Năstase i-a jucat festa inclusiv faptul că nu a fost autocritic, iar decizia CEDO privind invalidarea mandatului i-a ridicat mingea la fileu”, susține Gămurari.

Directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale, Viorel Furdui, susține că electoratul în cadrul acestui scrutin a lăsat geopolitica și a votat rațional pentru un program.

”Electoratul din Chișinău a început altfel să privească lucrurile. Accentele puse pe diferențele geopolitice au fost ignorate de electorat. Oamenii nu au mai votat geopolitic, ci pentru un program concret”, spune Furdui.

La o zi după alegeri, Andrei Năstase a venit în fața presei și a recunoscut că, mizând doar pe entuziasmul oamenilor, e greu să câștigi, iar acest scrutin a fost o lecție.

”Este de învățătură acest scrutin. Noi trebuie să analizăm pe interiorul blocului acest rezultat. Am conștientizat faptul că doar pe entuziasmul oamenilor nu poți conta”, spune Andrei Năstase.

Potrivit datelor CEC, candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, a acumulat 123 807 voturi sau 52,39 la sută, iar Andrei Năstase, candidatul blocului ACUM, - 112 513 voturi sau 47,61 la sută.

Mesajul lui Ion Ceban după briefingul lui Andrei Năstase>>>

Reamintim că turul doi al alegerilor primarului municipiului Chișinău au fost organizate pe 3 noiembrie, după ce pe 20 octombrie niciun candidat nu a reușit să acumuleze mai mult de jumătate din voturile necesare.

© Sputnik / MoldovaRezultatele alegerilor primarului municipiului Chișinău 03.11.2019
De ce Năstase a pierdut în fața lui Ceban - greșelile care au făcut diferența - Sputnik Moldova
Rezultatele alegerilor primarului municipiului Chișinău 03.11.2019
Fluxul de știri
0