Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Uluitor: Șeful Băncii Centrale a Ungariei declară că moneda euro e „o greșeală strategică”

Abonare
Gyorgy Matolcsy, Guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei (NBH), spune că statele UE, atât cele din interiorul zonei euro cât şi cele din afara zonei unice, ar trebui să recunoască faptul că moneda euro a fost o „greşeală strategică”

CHIȘINĂU, 4 nov - Sputnik. Guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei a făcut această afirmație într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times, potrivit Agerpres

În opinia lui Gyorgy Matolcsy a venit timpul pentru Europa „să caute o ieşire din capcana euro”:

Денежные купюры - Sputnik Moldova
Moldovenii schimbă leii pe euro: Sume enorme tranzacționate pe piața valutară

„Există o dogmă dăunătoare că euro este următorul pas normal spre unificarea Europei Occidentale. Însă moneda unică europeană nu a fost normală deloc, pentru că aproape niciuna din condiţiile preliminare nu a fost îndeplinită”, susţine guvernatorul NBH.

Acesta arată indicatorii monedei euro și faptul că nu s-au atins țintele necesare:

„La două decenii de la lansarea euro, majoritatea pilonilor necesari pentru succesul global al monedei unice: un stat comun, un buget care să acopere cel puţin 15-20% din Produsul Intern Brut al zonei euro, un ministru de Finanţe al zonei euro şi un Minister de resort lipsesc în continuare”, a explicat oficialul ungar.

Matolcsy, care l-a începutul acestui an a fost reconfirmat în funcţie pentru un al doilea mandat de şase ani în fruntea NBH, a apreciat că statelor membre ar trebui să li se permită să părăsească zona euro în următoarele decenii, iar cele care vor dori să rămână a trebui să pună la punct „o monedă globală mai sustenabilă”.

De asemenea, Matolcsy a spus că Tratatul de la Maastricht, care stabileşte condiţiile pentru aderarea la zona euro, inclusiv cea cu privire la menţinerea deficitului bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut, ar trebui rescris.

Fluxul de știri
0