Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce-i așteaptă pe aleșii locali după alegeri: Le va da Guvernul autonomie fiscală sau nu

© Sputnik / Rodion ProcaViorel Furdui
Viorel Furdui - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Viorel Furdui spune că cea mai mare problemă cu care se vor confrunta administrațiile locale după alegeri va fi autonomia financiară, extrem de limitată în Moldova. O altă problemă, spune expertul, este controlul și presiunea administrativă asupra APL-urilor.
Cei așteaptă pe aleșii locali după alegeri-Le va da Guvernul autonomie fiscală sau nu

Experții Congresului Autorităților Locale din Moldova susțin viziunea Guvernului de consolidare a autonomiei financiare a APL-urilor, însă, spun că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a fortifica independența financiară a administrațiilor locale. Viorel Furdui spune că Moldova înregistrează cel mai scăzut nivel  de autonomie financiară din regiune, iar administrațiile locale nu dispun de potențial uman pentru a scrie proiecte de infrastructură.

”Avem prea multe organe de control în raport cu administrațiile locale. Ele sunt  limitate și în posibilitatea de a angaja specialiști pentru a scrie proiecte bune de infrastructură. Este nevoie de un dialog între administrația centrală  și cea locală. Eu sper că inițiativele legislative care sunt pe rol la ora actuală în Parlament și care prevăd lărgirea bazei fiscale pentru APL-uri, vor avea o finalitate în beneficiul comunităților locale”, a precizat Viorel Furdui.

Guvernul propune ca de la 1 ianuarie 2020, 100% din încasările din impozitul pe venit al persoanelor fizice să rămână în bugetele primăriilor din localităţile rurale. La ora actuală, în Parlament există mai multe inițiative legislative ce vizează modul de distribuire a impozitului pe venit al persoanelor juridice și fizice.

Fluxul de știri
0