Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Informații noi de la CEC: Mai puțin de trei ore până la închiderea secțiilor de vot

© Sputnik / Miroslav RotariCEC
CEC - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat informații noi ce se referă la desfășurarea turului doi al alegerilor locale.

CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a prezentat date noi în legătură cu desfășurarea turului doi al alegerilor locale. Membrii comisiei au precizat că au mai rămas mai puțin de trei ore până la închiderea secțiilor de vot. 

Facebook  - Sputnik Moldova
Politică
Un deputat se laudă pe Facebook că sună oamenii și îi cheamă la vot - Foto

”Odată cu închiderea secțiilor de vot, funcționarii electorali, în prezenta observatorilor și a reprezentanților concurenților electorali, vor proceda la numărarea buletinelor de vot și la totalizarea alegerilor turului doi al alegerilor locale generale. Imediat ce procesele verbale vor fi completate, acestea vor fi procesate și introduse în sistemul automatizat de stat ”Alegeri”. Noi cu toții vom putea vizualiza pe ecrane rezultatele preliminare”, a precizat președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil. 

Până la ora 18:00 și-au exercitat dreptul la vot peste 36 la sută dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Cei mai puțini oameni s-au prezentat la urne în orașul Călărași - 23% și în orașul Florești - 24%. Până la această oră, în Chișinău, au votat 32 de procente dintre alegători. Cei mai activi sunt cetățenii care locuiesc în sectorul Râșcani( 34%). La polul opus se află locuitorii sectorului Ciocana (28%). 

Alegeri locale 2019, turul doi: Prezența la vot - Sputnik Moldova
Video
Alegeri locale 2019, turul doi: Prezența la vot

Amintim că în 384 de localităţi din Republica Moldova are loc turul al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor. Pentru suplinirea celor 384 de mandate de primar candidează 768 de persoane. 589 dintre candidați sunt bărbați și 179 sunt femei. Cel mai tânăr dintre candidați are 25 de ani, iar cei mai în vârstă au câte 72 și, respectiv, 74 de ani. Din totalul candidaților la funcția de primar 85 sunt independenți, iar 683 reprezintă o formațiune politică.

Miza cea mare în cadrul scrutinului de astăzi o constituie alegerea primarului municipiului Chișinău. În turul doi al alegerilor primarului general al municipiului Chișinău participă candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Ion Ceban, și candidatul Blocului electoral “ACUM Platforma DA și PAS”, Andrei Năstase, primii clasați în top după numărul de voturi obținute în urma scrutinului din 20 octombrie: 40,19% și, respectiv, 31,08% din sufragii.

La al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21:00. Primele rezultate preliminare ale scrutinului de astăzi vor fi oferite de CEC aproape de ora 22:00.

Fluxul de știri
0