Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Îi vizează pe șoferii începători: Ce urmează după ce ți-ai luat permisul de conducere

© Sputnik / OsmatescoGheorghe Crețu
Gheorghe Crețu - Sputnik Moldova
Abonare
Şoferii din Moldova ar putea obţine un permis de conducere doar după ce vor trece o perioadă de încercare. Conceptul este discutat la nivelul ASP și este menit să asigure securitatea în trafic pentru a disciplina şoferii începători
Îi vizează pe șoferii începători: Ce urmează după ce ți-ai luat permisul de conducere

Gheorghe Creţu, şef de departament în cadrul ASP a declarat pentru Sputnik Moldova că la ora actuală se lucrează asupra unui concept care prevede, pe lângă perioada de probă pentru șoferii începători, şi necesitatea conducerii asistate, dar şi reînnoirea anuală a permiselor. Propunerile urmează să fie coordonate cu Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării și MAI, pentru a fi prezentat Guvernului şi Parlamentului.

Funcționarul mai spune că această practică prin care șoferii obţin permisul de conducere doar după ce trec o perioadă de încercare există în mai multe state, iar persoana începătoare care are dreptul de a șofa, păstrează un risc mai sporit de a-și pierde carnetul.

„Acestor persoane li se oferă o perioadă de probă pe o anumită perioadă de timp, iar noul conducător auto  în  acest interval de timp  nu trebuie să admită careva încălcări minore. În această perioadă se formează anumite deprinderi. Perioada de încercare poate varia de la 1 an până la 3 sau 4 ani. În cazul în care șoferul începător a comis încălcări  ei sunt sancţionaţi ori cu prelungirea termenului de probă, ori dacă comit  încălcări mai grave cu lipsirea dreptului de a conduce şi repunerea la statutul de pregătire profesională din nou”, a declarat Gheorghe Creţu, şef de departament în cadrul ASP. El a mai spus că se discută și conceptul conducerii asistate în primul an de la obţinerea permisului de conducere.

În 9 luni ale anului 2019, au fost eliberate 56 de mii de premise auto, iar puțin peste 25 de mii de moldoveni şi-au ridicat permisul de conducere pentru prima data.

Fluxul de știri
0