Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va interveni sau nu Curtea Constituțională în alegerea procurorului general

© Sputnik / Miroslav RotariTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională ar putea suspenda procesul de selectare a candidaților pentru funcția de procuror general, dar nu o va face până pe 16 decembrie, atunci când magistrații se vor pronunța pe subiectul dat, a declarat expertul în drept Teodor Cârnaț.
Va interveni sau nu Curtea Constituțională în alegerea procurorului general

Expertul este de părere că în problema alegerii procurorului general Curtea Constituțională ar putea suspenda procesul de selectare a candidaților, dar nu o va face până pe 16 decembrie. La data respectivă magistrații Înaltei Instanțe urmează să se pronunțe pe fondul problemei.

Cârnaț mai spune că acest scenariu ar fi fost gândit din start pentru că hotărârile Curții Constituționale au efect pe viitor și nu au efect retroactiv.

„Dacă după 16 decembrie Curtea Constituțională va declara neconstituțională actuala lege în baza căreia a  fost selectat procurorul general, noi vom avea un procuror care nu va fi ales constituțional. Nu este suficient ca el să fie ales în baza unei legi, el trebuie să aibă și  o acoperire constituțională. Acest scenariu ar fi fost gândit din start, pentru că hotărârile Curții Constituționale au efect pe viitor și nu au efect retroactiv”, a declarat Teodor Cârnaț.

Expertul este de părere că în situația dată, când există și avizul Comisiei de la Veneția, ar fi normal ca Înalta Instanță să suspende procesul de selectare a candidaților la funcția de procuror general și să se pronunțe asupra legalității sau ilegalității legii privind selectarea procurorului general.

Modificările efectuate de Parlament privind alegerea procurorului general au fost contestate la Curtea Constituţională de către deputaţii Partidului Democrat. Curtea Constituțională a solicitat, la rândul ei, și opinia Comisiei de la Veneţia pe marginea acestui subiect.

Fluxul de știri
0