Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gorbaciov: Este în interesul Occidentului să renunțe la sancțiunile împotriva Rusiei

© Sputnik / Леонид Палладин / Accesați arhiva multimedia Mihail Gorbaciov
 Mihail Gorbaciov - Sputnik Moldova
Abonare
În noua sa carte, ex-președintele URSS Mihail Gorbaciov reflectează asupra parcursului civilizației moderne ca un cetățean al lumii, fără a se limita la opiniile privind Rusia sau la relațiile acesteia cu Occidentul, ci exprimându-și și părerea și despre alte țări.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Renunțarea la politica sancțiunilor împotriva Rusiei este în interesul chiar al Occidentului: sancțiunile nu pot influența poziția Rusiei în cazul Crimeii și nu produc niciun efect, în afară de înstrăinarea reciprocă și complicarea dialogului, consideră ex-președintele URSS Mihail Gorbaciov.

Vladimir Putin și Boris Elțin - Sputnik Moldova
Rusia
„Boris Nicolaevici, nu sunt gata” - De ce Elțin l-a numit succesor pe Putin

„Fără a acorda atenție voinței poporului, exprimată în martie 2014, conducătorii occidentali au mers pe calea condamnării Rusiei și a introducerii sancțiunilor împotriva acesteia. Însă, în primul rând, sancțiunile sunt o armă cu două tăișuri, iar în al doilea rând, ele nu pot influența asupra poziției Rusiei în această chestiune”, scrie Gorbaciov în noua sa carte „Что поставлено на карту: будущее глобального мира” („Ce se pune în joc: viitorul păcii globale”).

„Rusia nu discută chestiunile legate de sancțiuni, nu roagă ca ele să fie anulate, însă este în interesul chiar al Occidentului să renunțe la politica sancțiunilor. Acestea nu produc nici unefect, în afară de înstrăinarea reciprocă, complicarea dialogului”, este convins Gorbaciov.

tricolor rus roman - Sputnik Moldova
Punct de vedere: relațiile comerciale romȃno-ruse, căderea din URSS în UE

În noua sa carte, Gorbaciov reflectează asupra căii civilizației moderne ca un cetățean al lumii, fără a se limita doar la opiniile privind Rusia sau la relațiile acesteia cu Occidentul, ci exprimându-și și părerea referitor la dezvoltarea altor țări și a celor mai mari regiuni ale lumii. Ex-președintele URSS atinge probleme legate de schimbarea climei, abordează problema inegalității, insistă asupra necesității schimbării actualului model economic.

Fostul lider sovietic își exprimă de asemenea teama referitor la amplificarea militarizării politicii mondiale, menționează venirea tot mai des la putere a populiștilor, reflectează asupra perspectivelor diferitelor sisteme politice, dezvoltării societății civile, viitorului democrației, declară că sunt actuale ideile de glasnosti și politica gândirii noi, subliniază imposibilitatea creării unei lumi unipolare.

Fluxul de știri
0