Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Propunere bombă: Bază militară a Pentagonului în Moldova

© AFP 2022 / DANIEL MIHAILESCUАмериканская военная база в Девеселу.
Американская военная база в Девеселу. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
RAND Corporation propune conducerii NATO, într-un raport, înființarea unei baze militare a Pentagonului în Republica Moldova.

Analiză de Alexandr Hrolenko, observator militar

În scopul promovării intereselor lor în Europa de Est, Statele Unite au nevoie ca de oxigen de o bază militară în Republica Moldova. Cu o astfel de recomandare a venit către conducerea NATO centrul analitic RAND Corporation (SUA), care elaborează periodic rapoarte pentru guvernul american, scrie ro.sputnik.md.

Raportul RAND Corporation cu privire la strategia de securitate în regiunea Mării Negre a fost elaborat cu ocazia reuniunii miniștrilor de Apărare a statelor membre NATO, care a avut loc pe 24-25 octombrie.

Statele Unite nu își schimbă obiectivele strategice, apriori, toate forțele și mijloacele aliaților urmează să fie îndreptate spre slăbirea Rusiei, care ar reprezenta „o amenințare pe termen lung”. În special, sunt examinate motivele (riscuri și beneficii) “expulzării trupelor ruse din Transnistria”. A nu se uita, NATO nu este o platformă de dezbateri academice, ci un bloc militar.

Igor dodon si Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova
Dodon i-a amintit secretarului general al NATO că Moldova este stat neutru

Pentru consolidarea poziției SUA în regiune, analiștii RAND Corporation propun examinarea variantei amplasării pe teritoriul Moldovei a unei baze militare permanente a Pentagonului. În opinia autorilor raportului, trupele americane ar putea intra pe teritoriul Republicii Moldova, spre exemplu, pentru desfășurarea unor exerciții comune și să nu mai plece sub pretextul existenței unei „amenințări rusești”.

Conform Constituției, Republica Moldova este un stat neutru. Potrivit sondajelor, majoritatea populației se pronunță împotriva aderării la NATO. Însă, în mod paradoxal, Alianța deja controlează direcțiile-cheie ale dezvoltării armatei moldovenești: ajută la elaborarea documentelor strategice de reformare, planificare militară, legată de bugetul apărării, dar și participă la perfecționarea educației militare.

La vremea lui, comandantul armatei SUA în Europa, Ben Hodges, declara că cei 1500 de militari ruși din Transnistria nu sunt trupe de menținere a păcii, ci o grupare care menține instabilitatea în jurul Ucrainei. Guvernul Republicii Moldova a aprobat mai devreme construcția unor obiective militare ale SUA în apropiere de Bulboaca – la câțiva kilometri de Tiraspol și Bender. În modernizarea acestei baze, destinată pregătirii trupelor speciale, americanii au investit aproximativ două milioane de dolari. Pentagonul se află deja cu un picior în Moldova.

Prin aceleași metode armata americană s-a stabilit și în vecina Ucraina, unde specialiștii militari NATO îi instruiesc pe militarii ucraineni. Anual, Kievul legitimează prezența trupelor străine pe teritoriul său.

Istoria cooperării

Chișinăul cooperează cu aliații din NATO și statele-partenere de mai mulți ani, în mai multe domenii, prin intermediul Parteneriatului pentru Pace și Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic. Moldova a achiziționat anul trecut arme conforme standardelor Alianței în valoare de 11 milioane de euro. La exercițiile comune Joint Combined Exchange Training s-a demonstrat că este posibilă o interoperabilitate între batalionul 22 de menținere a păcii și Forțele Armate ale Moldovei. Probabil, rămâne doar integrarea Moldovei de jure în sistemul NATO.

Secretarul de stat al NATO, Jens Stoltenberg, intenționează în următoarele zile să efectueze o vizită în Moldova și Ucraina pentru a discuta despre problemele legate de securitatea în Marea Neagră și modernizarea forțelor armate.

Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova
Șeful NATO: Procesul de extindere spre Est nu este o provocare împotriva Rusiei

În afară de aceasta, se extinde rețeaua de baze militare ale SUA pe teritoriul României – pentru consolidarea bazei aeriene Kogâlniceanu au sosit 500 de militari americani, iar anterior acolo a fost redislocată escadrila britanică a avioanelor de luptă Eurofighter Typhoon de generația 4++.

Baza devine un centru al intensificării activității NATO în bazinul Mării Negre. Bucureștiul s-a adresat Washingtonului după ajutor în modernizarea Forțelor de Operațiuni Speciale.

Europa de Est este convinsă de necesitatea amplasării unor noi sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, sisteme ofensive ale apărării de coastă, extinderea exercițiilor NATO. Nu toate statele din Marea Neagră susțin politica SUA. Este gata Chișinăul să se opună acestei presiuni?

Moscova interacționează activ cu Chișinăul și Tiraspolul în mai multe direcții. Potrivit președintelui Igor Dodon, Republica Moldova intenționează să-și restabilească relațiile strategice cu Federația Rusă. În august, ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, a inițiat cooperarea de profil între cele două țari pentru următorii trei ani. Un depozit imens de explozibile – peste 100 mii tone de rachete și muniții se află sub protecția militarilor ruși pe teritoriul Transnistriei și nu există nicio alternativă misiunii de menținere a păcii. Toate aceste lucruri complică planurile SUA. Cântarul istoriei continuă să balanseze.

Fluxul de știri
0