Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vacanța de toamnă 2019: Avertismentul Poliției pentru copii și părinți - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariCentru de plasament pentru copii or.Ștefan Vodă
Centru de plasament pentru copii or.Ștefan Vodă  - Sputnik Moldova
Abonare
Poliția a emis un avertisment pentru copii și părinți: Aceștia sunt îndemnați să țină cont de câteva reguli în perioada vacanței de toamnă. Iată despre ce este vorba.

CHIȘINĂU, 28 oct - SputnikConform Structurii anului școlar, vacanța de toamnă începe pe 26 octombrie și va dura până pe 3 noiembrie. După nouă zile de vacanță, toți copii vor ieși la lecții pe data de 4 noiembrie. Deoarece în această perioadă copiii au mai mult timp liber și pot fi implicați în evenimente care le pot afecta siguranța, Poliția a venit cu un avertisment atât pentru copii cât și pentru părinți.

Avertismetnul Poliției pentru copii

  • Nu deschideţi niciodată uşa necunoscuţilor, chiar dacă vă spun că sunt trimiși de părinții voştri. Uşa trebuie să fie mereu încuiată. 
  • Nu oferiți date personale sau poze celor cu care corespondați pe Internet.
  • Nu spuneţi persoanelor străine care sună la telefon că sunteţi singuri acasă.
  • Sunaţi sau mergeţi la un vecin de încredere în cazul în care vă este frică, vă simțiţi amenințați sau aveţi o urgență.
  • Nu vă jucați pe drumurile publice sau în apropierea acestora, ci doar în locurile  special amenajate în acest sens, unde nu circulă mașini (parcurile, terenurile de sport, curtea școlii sau a grădiniței etc.).
  • Când circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare, iar dacă totuşi ajungeţi cu bicicleta într-o intersecţie, respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi sporiţi-vă atenţia.
  • Traversarea străzii se face numai pe trecerea pentru pietoni, iar acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai la această culoare.
”Dacă se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, NU traversați, chiar daca semaforul arată culoarea verde”, este precizat în comunicat.

Avertismentul Poliției pentru părinți

Acordați-le toată atenția de care ei au nevoie.

Discutaţi deschis cu ei despre problemele care-i apasă, iar pe cei mici învăţaţii că, în cazul în care se rătăcesc să cunoască numele complet al părinților, numărul de telefon al acestora, precum și adresa de domiciliu.

Totodată, oamenii legii amintesc că, în caz de urgență, oricine poate să sune la număru unic de urgență 112.

Fluxul de știri
0