Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sfânta Parascheva la moldoveni: Un detaliu ascuns de ochii lumii

© Sputnik / Miroslav Rotaribiserică
biserică - Sputnik Moldova
Abonare
Cine este Sfânta Parascheva și ce semnificație are acest nume, dar și ce blestem poartă Sfânta Cuvioasă. Toate aceste detalii le puteți afla din articolul de mai jos.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Creștinii ortodocși o prăznuiesc astăzi pe stil vechi pe Cuvioasa Maica Parascheva (Petka), apărătoarea Moldovei. Potrivit Registrului de stat al populației, astăzi își serbează onomastica doar 64 de moldovence.

Cine este Parascheva și ce semnificație are acest nume

Cuvioasa Parascheva (în greacă Αγία Παρασκευή, „Sfânta Vineri”), cunoscută și sub numele de Paraschiva, s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și credincioși.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna octombrie

În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași, România, de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași. Nu foarte mulți pelerini care obișnuiesc să vină în fiecare an la Iași să se închine la moaștele Sfintei știu că veșmintele sale poartă o broderie specială. Despre aceasta citiți mai jos.

Foarte putini creștini știu că Sfânta Cuvioasă poartă și un blestem

Preoții spun că moaștele Sfintei sunt îmbrăcate după unele ritualuri bisericești, la care participă doar preoți ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Totuși, foarte putini creștini știu că Sfânta Cuvioasă poartă și un blestem, care datează încă din anul 1641.

Sub veșmintele în care Sfânta este îmbrăcată în fiecare an, moaștele acesteia mai poarta o ținută care nu se da jos niciodată. Această ținută are și un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu, dar și al Mitropolitului Varlaam care spune: ”Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Punerea în raclă a Fericitei Agafia Maranciuc - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Viața fericitei Agafia de la Cușelăuca - 4 ani de la canonizare
Veșmântul Sfintei se face după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii obișnuiesc să țină post și să facă rugăciune înainte de a începe să le lucreze.

Veșmintele ocrotitoarei Moldovei se schimbă de cinci ori pe an și se dăruiesc de Înalt Prea Sfinția Sa Mitropolitul Moldovei unor biserici care poartă hramul Sfintei.

Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase. De ziua sa, la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara. Este cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Vineri.Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0