Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Transportatorii critică dur autoritățile: Ce le-a provocat revolta

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Filip și Silvia Vântu
Igor Filip și Silvia Vântu - Sputnik Moldova
Abonare
Companiile de transport din Moldova care efectuează curse în Rusia solicită Guvernului, implicit Ministerului Economiei și Infrastructurii, să soluționeze în regim de urgență problema deficitului de autorizații de export pentru operatorii moldoveni.
Transportatorii sunt revoltați - problema autorizațiilor de export nu este rezolvată

Pentru anul 2019, Federația Rusia a stabilit un număr de 15 000 de autorizații de export pentru transportatorii moldoveni, dar acestea ar fi insuficiente pentru companiile de la noi. Operatorii de transport spun că ar fi nevoie de încă 5000 de autorizații.

Prezenți în studioul Sputnik Moldova, Silvia Vântu Igor Filip și Elena Țiganu au criticat acțiunile Ministerului Economiei, spunând că acesta dă dovadă de incompetență și netransparență în raport cu jucătorii de pe piață.

„Așteptăm ca Ministerul să fie mai transparent că să răspundă la solicitările operatorilor. De ce ministerul a tăcut, când s-a știut că aceste autorizații de export nu vor ajunge și de ce nu au fost făcute demersurile necesare către partea rusă până pe data de 16 octombrie. Nu trebuie să fugă de noi, așa cum o face un secretar de stat de la Ministerul Economiei. Dacă există informații, expediați-o la ANTA ca noi să știm”, a precizat Silvia Vântu

Un alt operator a spus că statul nu înțelege în profunzime importanța activității economice a companiilor de transport care se ocupă de exporturi.

„Noi dorim ca statul să înțeleagă că noi suntem cei care aducem valută în țară și dorim ca ea să rămână pe loc. Transportatorii niciodată n-au solicitat de la stat vreun sprijin, pentru că această ramură s-a dezvoltat și modernizat cu suportul exclusiv al operatorilor de pe piață. Totul s-a făcut pe cont propriu, noi am riscat, am luat credite de la bănci, pentru ca să ajungem la o situație când un secretar de stat să nu vrea să vorbească cu noi. Probabil și de aceea noi merităm să avem un minister de resort”, a punctat Elena Țiganu.

© Sputnik / Miroslav RotariElena Țiganu
Transportatorii critică dur autoritățile: Ce le-a provocat revolta - Sputnik Moldova
Elena Țiganu

Și Igor Filip, un operator de pe piața de transporturi din nordul Moldovei, a menționat că, odată cu schimbarea puterii, transportatorii au așteptat ca lucrurile din domeniu să se schimbe, iar la conducerea ministerului să vină oameni competenți, ceea ce de fapt nu s-a întâmplat.

© Photo : Silvia VântuAutorizație de export pentru transportatori în Rusia
Autorizație de export pentru transportatori în Rusia - Sputnik Moldova
1/2
Autorizație de export pentru transportatori în Rusia
© Photo : Silvia VântuAutorizație de export pentru transportatori în Ucraina
Autorizație de export pentru transportatori în Ucraina - Sputnik Moldova
2/2
Autorizație de export pentru transportatori în Ucraina
1/2
Autorizație de export pentru transportatori în Rusia
2/2
Autorizație de export pentru transportatori în Ucraina

În prezent, Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat repetat eliberarea pentru anul 2019 a unei cote suplimentare de 7000 de autorizații, iar acest subiect  urma să fie discutat în cadrul Reuniunii șefilor de guvern din statele CSI, la Moscova. Moldova și-a reiterat poziția că ar dori să negocieze liberalizarea totală în domeniul transportului internațional cu Federația Rusă.

Fluxul de știri
0