Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Maria Butina a revenit în Rusia: Primele declarații

© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaПрилет Марии Бутиной в Москву
Прилет Марии Бутиной в Москву - Sputnik Moldova
Abonare
Maria Butina, arestată în SUA pentru acuzația că ar fi conspirat în scopul desfășurării unei activități în folosul guvernului rus, a revenit în patrie.

CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Cetățeana rusă Maria Butina a ajuns la Moscova și a făcut primele declarații pe Aeroportul Șeremetiev. Ea a fost eliberată în ajun din închisoare și transmisă în grija angajaților serviciilor imigraționale și vamale, pentru a fi deportată.

Pe Aeroport, Maria a fost așteptată de tatăl său – acesta a venit la Moscova de la Barnaul pentru a-și întâmpina fiica. La ieșire, aceasta a fost așteptată de jurnaliști, unii aveau în mâni buchete de flori.

© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaMaria Butina a revenit în Rusia
Maria Butina a revenit în Rusia: Primele declarații - Sputnik Moldova
Maria Butina a revenit în Rusia

Anterior, Butina a acordat, la bordul avionului cu care a revenit în Rusia, un scurt interviu pentru RT și Agenția Internațională Sputnik.

Tânăra le-a mulțumit tuturor celor care au fost implicați în eliberarea sa și a menționat că așteaptă cu nerăbdare să revină acasă.

”Aproape că sunt acasă, a mai rămas puțin, doar câteva ore. Aștept cu nerăbdare ca avionul să aterizeze și să ajung în sfârșit pe pământul natal. A fost o experiență extrem de lungă și dureroasă”, a menționat Butina.
© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaMaria Butina a revenit în Rusia
Maria Butina a revenit în Rusia: Primele declarații - Sputnik Moldova
Maria Butina a revenit în Rusia

Maria Butina a fost reținută în SUA în iulie 2018, fiind acuzată de spionaj în favoarea Moscovei. Ulterior, ea a fost condamnată cu învinuirea că ar fi activat în calitate de agent străin neînregistrat.

Ea a fost ținută timp de câteva luni singură în camera de închisoare, fiindu-i interzisă orice comunicare și fără a fi scoasă în aer liber. Autoritățile americane au explicat aceasta prin grija pentru securitatea rusoaicei. Abia în ianuarie 2019, Butina a fost trecut la un regim de detenție obișnuit.

Butina și-a declarat în repetate rânduri nevinovăția. Moscova a calificat învinuirile aduse Mariei Butina drept inventate.

Fluxul de știri
0