Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vizita delegației „Rosselhoznadzor” în Moldova

© Sputnik / Тарас Литвиненко / Accesați arhiva multimediaLivadă, mere
Livadă, mere - Sputnik Moldova
Abonare
Chișinăul consideră că orice contacte dintre ANSA și „Rosselhoznadzor” sunt utile „din punctul de vedere al menținerii unui dialog permanent și constructiv între departamente”.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. La invitația Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în Moldova a sosit o delegație a „Rosselhoznadzor”. Inspectorii celor două departamente vor verifica materialul săditor destinat pentru exportul în Rusia.

Punct vamal la frontiera Ucrainei - Sputnik Moldova
Probleme și perspective: Ce periclitează exportul mărfurilor moldovenești în Rusia

În baza rezultatelor acestor verificări, „Rosselhoznadzor” va lua o decizie în conformitate cu cerințele bazei normative a Federației Ruse. Chișinăul consideră că orice contacte dintre ANSA și „Rosselhoznadzor” sunt utile „din punctul de vedere al menținerii unui dialog permanent și constructiv între departamente”.

Reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli speră că interacționarea regulată a departamentelor va contribui la soluționarea pozitivă a scopului lor care este principal la ora actuală: extinderea accesului exportatorilor moldoveni de produse agricole pe piața Rusiei.

În momentul de față, lista specială întocmită de „Rosselhoznadzor” a producătorilor autorizați să exporte fructe, legume, pomușoare și alte produse din Moldova în Rusia include aproximativ o sută cincizeci de întreprinderi. Partea moldovenească a propus ca lista să fie extinsă circa până la 500 de întreprinderi.

În prezent, producătorii moldoveni nu cunosc la ce etapă se află soluționarea acestei probleme. Totodată, de exemplu, unele companii mari producătoare de mere, care nu au fost incluse în lista respectivă, amână vânzarea activă a fructelor pentru mai aproape de iarnă, sperând că până atunci vor obține accesul direct (fără intermediari) pe piața Rusiei.

Fluxul de știri
0