CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik, Irina Leahova. Artista rusă de teatru și film Oksana Stașenko este una dintre invitatele Săptămânii Filmului Rus – eveniment care se desfășoară în aceste zile la Chișinău și Tiraspol.
„Am sosit aici cu inimi și gânduri curate. Am adus ca să prezentăm ceea ce realizează astăzi cinematografia rusă. Am venit la voi cu dragoste. Nu vă jenați, apropiați-vă de noi, întrebați, luați autografe. Vom fi doar bucuroși”, a spus actrița adresându-se publicului din Moldova.
Potrivit Oksanei Stașenko, cinematograful este unul dintre mijloacele cele mai potrivite de a-i uni pe oameni, deoarece aici se vorbește de acele sentimente care nu dispar niciodată și care rămân actuale indiferent de regim, indiferent de țară, indiferent de timp.
„În viața noastră vor apare întotdeauna probleme asemănătoare. Filmul vorbește prin mijloace noi despre necesitatea de a vedea puritatea în relații și intenții, despre dragoste și ură, despre trădare și gelozie, despre prietenie, fidelitate, despre relațiile dintre bărbați și femei, despre părinți și copii”, a specificat artista.
Pe vremuri Stașenko avea rude în Moldova, iar Chișinăul îi trezește calde amintiri legate de copilărie. Artista spune că în fiecare zi vede Chișinăul la ea acasă datorită unuia dintre covoarele frumoase pe care le-a procurat în orașul nostru împreună cu mama sa acum 40 de ani.
„Îmi amintesc cum odată, când am venit la Chișinău, mi-am cumpărat o bluză din tricot cu broderie (pe la noi nu exista așa ceva). După asta mă credeam atât de frumoasă… În Samara, primeam de aici, de la rude, colete cu nuci și mere ceea ce noi nu aveam pe Volga. Era ca o sărbătoare”, își amintește artista.
Zilele Filmului Rus se desfășoară în două orașe: Chișinău și Tiraspol.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii al Federației Ruse, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova și Centrul Rus pentru Știință și Cultură la Chișinău (CRȘC – Rossotrudnicestvo) cu participarea „Festcinema”.
Filmele care vor fi proiectate în cadrul Săptămânii Filmului Rus-2019: „Крик тишины” de Vladimir Potapov, „Бык” de Boris Akopov, „Балканский рубеж” de Andrei Volghin, „Одесса” de Valeri Todorovski, „Это не навсегда” de Evghenia Iațkina și Alena Rubinștein, precum și „Дорогой папа” de Mihail Rashodnikov și Konstantin Elkin.
Intrarea este liberă.