Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șoc în România: Filmări explozive cu tragedia de la Colectiv, ținute ascunse până azi

© e-stireazilei.roIncendiu la clubul de noapte Colectiv
Incendiu la clubul de noapte Colectiv - Sputnik Moldova
Abonare
Imagini tulburătoare, filmate de un ofițer ISU și ținute în secret până acum, prezintă un alt adevăr despre intervenția de la Colectiv, care diferă de cel al autorităților.

ChIșinău, 24 oct – Sputnik. Filmul realizat cu patru ani în urmă la locul dezastrului durează 20 de minute şi 40 de secunde, imaginile fiind filmate de subofiţerul care a însoţit primul echipaj ISU Bucureşti Ilfov.

Înregistrarea a fost obținută și prezentată de jurnaliștii de la Libertatea, ofiţerul de pompieri solicitând anonimatul. 

Imaginile prezintă o altă variantă decât cea oficială comunicată publicului, arătând haosul, lipsa de organizare şi de preocupare a salvatorilor pentru viaţa umană.

Înregistrarea video începe în jurul orei 22:43, în momentul în care ofiţerul a ajuns acolo cu primul echipaj ISU-SMURD, şi nu se încheie la ora 23:03, ci mai târziu, din cauza pauzelor de filmare.

Пожар в ночном клубе Colectiv - Sputnik Moldova
Societate
Specialiști în științe militare: „La Colectiv a fost terorism chimic!"

În cele mai multe cazuri, civilii sunt cei care încearcă să ajute victimele. Tot ei sunt cei care le cară, cu mâinile goale, spre ambulanţe. Nu se vede niciun pompier care să verifice semnele vitale ale trupurilor inerte şi arse. În lipsa unor tărgi, oamenii arşi sunt urcaţi pe paleţi şi duşi până la ambulanţe.

La minutul 7:35, colonelul Orlando Şchiopu, adjunctul inspectorului şef ISU, cedează nervos şi înjură morţii: “Lasă-i în p**a mea”! Reacţia lui vine după ce un pompier îi spune altuia: „Te duci, luaţi pe cei morţi, fără speranţă de resuscitare şi-i aduceţi aici“.

Anterior, portalul Lumea Justiţiei a publicat noi imagini cu tragedia de la Colectiv, o filmare cutremurătoare care, potrivit luju.ro, arată că valul de foc care i-a ars pe tineri ar fi fost cauzat de o deflagraţie.

„Filmarea este dovadă că opinia experților INEC (Institutul Național de Expertize Criminalistice) despre existența unei deflagrații și a unor substanțe necunoscute a fost cea reală, și nu concluziile procurorilor, care au mers pe un foc de bureți”, scrie luju.ro.

Imaginile sunt surprinse de o cameră de supraveghere montată la intrare, care captează ultimele două minute din infernul produs la Colectiv, pe 30 octombrie 2015. În incendiu şi-au pierdut viaţa în total 64 de persoane și au fost rănite alte câteva zeci.

Raed Arafat, fondatorul SMURD, susține că nu știa de existența filmării apărute astăzi în presă  despre Colectiv și că nu se pune problema ca aceasta să fi fost ascunsă de ochii publicului.

"Domnul Tolontan era în mare agitație astăzi că cineva i-ar fi spus că eu am în posesie un filmuleț despre intervenția la Colectiv la mine, de care nu sștia lumea. Chiar m-a întrebat de un ofițer care mi-ar fi adus filmulețul pe un CD”, a declarat Arafat după apariția filmului care arată un comportament neprofesionist al celor de la SMURD.

Arafat spune că ar fi verificat întrebându-l pe respectivul ofițer dacă i-a lăsat cândva un filmuleț și că a primit un răspuns negativ.

 ”Ce este trist însă este faptul că, din dorința de rating și de a ieși în față, unii jurnaliști sunt dispuși să folosească sentimentele și durerea unor părinți ca să-și deservească interesul propriu și al instituției pe care o reprezintă și a eventualilor sponsori care stau în spatele articolelor de denigrare pe care le publică, mai ales în preajma datei de 30 Octombrie", a spus Arafat despre jurnaliștii care au lansat subiectul.

Fluxul de știri
0