Expertul afirmă că acest consens politic nu există atât pentru modificările la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, adoptate de Guvern, cât și asupra modului în care partidele din arcul guvernamental interpretează recentul aviz intermediar al Comisiei de la Veneția privind reforma justiției și a procuraturii.
„Noi nu cunoaștem dacă există sau nu susținerea majorității parlamentare pentru asemenea modificări. Poate există, dar poate nu există. Se vorbea de o urgență în adoptarea proiectelor de legi respective Ședințele Parlamentului nu au loc. Unul din motive ar fi că nu există un consens în cadrul majorității parlamentară cu privire la aceste modificări pe legile justiției”, a precizat Cristina Țărnă.
Ea mai remarcat că din partea PSRM ar exista o atitudine mai reticentă față de proiectele Guvernului.
”Socialiștii încearcă să se distanțeze inclusiv față de ultimul proiect legat de schimbările în cadrul CSM. Poate greșesc. Dar asta se vede acum. Oamenii din anturajul șefului statului critică această reformă, inclusiv avizul Comisiei de la Veneția, iar cei din Guvern spun că totul e ok în legătură cu acest aviz. Deci, nu există o înțelegere în cadrul coaliției cu privire la acest concept de reformă a justiției”, a punctat Cristina Țărnă.
Recent, consilierul preşedintelui Parlamentului Fadei Nagacevschi a criticat iniţiativa Guvernului de a modifica Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Într-o postare pe Facebook, Nagacevschi şi-a exprimt nemulţumirea că documentul nu are avizul Comisiei de la Veneţia și că Guvernul prin această reformă ar încerca să subordoneze politic sistemului de justiție.