Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decizia Sinodului BOM: Dosarul Cuviosul Macarie, transmis sinodului BORu - detalii

© Photo : Mitropolia MoldoveiCuviosului Macarie la Mănăstirea Saharna
Cuviosului Macarie la Mănăstirea Saharna - Sputnik Moldova
Abonare
Dosarul Cuviosului Macarie de la Saharna a fost transmis Comisiei Sinodale a Bisericii Ortodoxe Ruse pentru a fi inclus în sinaxarul bisericii.

CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. Biserica Ortodoxă Rusă va examina includerea în sinaxarul bisericii a Cuviosului Macarie de la Saharna. Acest lucru a fost discutat în cadrul ședinței Sinodului BOM, care și-a ținut lucrările pe 21 octombrie.

Potrivit Mitropoliei, cercetarea dosarului Cuviosului Macarie de la Saharna a fost încredințată Comisiei sinodale pentru Canonizarea Sfinților a BOM. Ulterior, acesta va fi transmis Comisiei sinodale pentru Canonizarea Sfinților a BORu, în vederea includerii numelui Cuviosului Macarie de la Saharna în sinaxarul bisericesc.

În anul 1991, odată cu redeschiderea Mănăstirii a fost deschis mormântul Părintelui Macarie, trupul său fiind aflat neputrezit. Canonizarea locală a Sfântului Cuvios Macarie de la Saharna a avut loc în ziua de 21 decembrie 1995, având ca dată de prăznuire ziua de 13/26 mai. Cuviosul Macarie este primul sfânt canonizat local în Biserica Ortodoxă din Moldova postsovietică.

În anul 2016, Biserica Ortodoxă din Moldova i-a canonizat și pe Mitropolitul Gavriil Bănulescu Bodoni, moaștele căruia se află la Mănăstirea Căpriana, și pe Agafia Maranciuc de la Cușelăuca.

Părintele Macarie Tîncu de la Saharna

Părintele Macarie de la Mănăstirea Saharna a fost unul dintre marii duhovnici ai vremii noastre. Egumen de la Mănăstirea Sfânta Treime, Saharna, s-a născut la data de 25 aprilie 1888, în satul Buciuşca, raionul Rezina. A adormit întru Domnul la data de 23 aprilie 1969, în satul natal. Fiind socotit sfânt. Părintele este prăznuit local, la data de 13/26 mai.

Fluxul de știri
0