Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Experți: De ce socialiștii vor neapărat să intre în Guvern

© Sputnik / Miroslav RotariRoman Mihăeș și Ion Jigău
Roman Mihăeș și Ion Jigău - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți comentatori politici vorbesc în spațiul public despre o eventuală divizare a unor ministere din actualul Guvern și asumarea de către socialiști a responsabilității pentru un șir de ministere.
Experți: De ce socialiștii vor neapărat să intre în Guvern.

Sociologul Ion Jigău și comentatorul politic Roman Mihăeș sunt de părere că acest fapt ar trebui să aibă loc și din considerentul că treburile în Guvern pe anumite domenii merg prost.

Sociologul Ion Jigău consideră că mai multe ministere ar trebui divizate, spre exemplu actualul minister al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care este unul enorm, doar că nu cunoaștem dacă blocul ACUM ar fi gata sau facă sau nu un compromis.

„Problemele cu care se confruntă  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sânt diferite și necesită soluții de management diferite și politici sociale diferite. Din cauza asta nu exclud că s-ar putea diviza. Problema este ce se va întâmpla cu cooptarea de noi membri ai Guvernului și dacă premierul Maia Sandu ar merge la un compromis. PSRM este avantajat, el nu guvernează, iar responsabilitatea este la blocul ACUM”, a precizat Jigău.

Faptul că socialiștii ar pretinde la un minister sau două din Guvernul Sandu a spus-o chiar deputatul PSRM Ion Ceban, care nu a ascuns faptul că socialiștii și-ar dori să conducă Ministerul Muncii și Protecției Sociale, după separarea acestuia de cel al Sănătății.

Și comentatorul politic Roman Mihăeș este de părere că după încheierea un nou acord de guvernare ponderea socialiștilor în Guvern ar trebui să crească.

„Din câte vedem, poziția președintelui Dodon și a unor deputați socialiști coincide, de a solicita încă 2-3 ministere după alegerile locale. Logica este corectă cu atât mai mult că treburile în Guvern pe anumite domenii merg prost, în economie sau protecție socială. Actualul Guvern a strâns prea tare cureaua. Este un guvern ultra liberal și zgârcit față de păturile sociale. Trebuie să majorezi pensiile și să promovezi politici sociale bune, iar Șeful Statului vrea să se asigure pentru un al doilea mandat”, a precizat Roman Mihăeș.

În iunie 2019, oficiali din Guvern spuneau că ar susține divizarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru că nu este posibilă acoperirea tuturor problemelor din domeniu. Premierul Maia Sandu a declarat că prin comasarea mai multor ministere nu s-a reușit reducerea cheltuielilor și nici eficientizarea procesului. Și Președintele Igor Dodon s-a declarat nemulțumit de activitatea unor miniștri, spunând că aceștia trebuie schimbați.

Fluxul de știri
0