Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum se explică plasarea pe locul trei în alegerile locale a fostului edil al Chișinăului

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă  - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Corneliu Ciurea explică cum de s-a întâmplat că Chirtoacă și Țîcu „și-au împărțit” de fapt electoratul proromân în ultimele alegeri locale pentru primarul general al municipiului Chișinău.

CHIȘINĂU, 21 oct – Sputnik. Fostul edil al Chișinăului a fost considerat drept o candidatură potrivită pentru postul de primar nu doar de către electoratul proromân. Anume prin aceasta se explică procentul destul de ridicat al alegătorilor care și-au dat votul pe 20 octombrie pentru Dorin Chirtoacă, a declarat în studioul Sputnik Moldova analistul politic Corneliu Ciurea.

Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Andrei Năstase se și vede în fotoliul pe primar al Capitalei

„Mi se pare că Chirtoacă este susținut nu doar de către unioniști. Ba chiar nici Țîcu (care a ocupat locul patru) nu este un candidat pur unionist, acesta putând fi considerat și ca o alternativă a blocului de dreapta de către cei care au rămas dezamăgiți de Năstase și de blocul ACUM”, a menționat Ciurea.

Potrivit acestuia, plasarea pe locul trei a fostului primar (dat fiind faptul că activitatea lui Chirtoacă în postul de primar general a municipiului a fost criticată, practic, de toate forțele politice) este un rezultat neașteptat. Chirtoacă era deja aproape că radiat și considerat drept un om politic ieșit din joc. În acest context, cele 10 procente câștigate în alegerile locale pot fi calificate ca un mare succes.

„Chirtoacă ar putea să joace și în continuare un anumit rol în politică. Unii chișinăuieni văd în el „o victimă a persecuțiilor”. În afară de aceasta, el și-a desfășurat cu succes campania electorală, demonstrând că cunoaște bine toate dedesubturile administrației municipale”, a comunicat Ciurea.

Totodată, potrivit acestuia, oamenii nu au prea dat atenție scandalurilor legate de corupție declanșate în jurul ex-primarului general, deoarece acuzațiile nu au fost dovedite de către instanța de judecată.

Fluxul de știri
0