Judecătorii Curților de Apel, care au probleme de integritate, ar trebui să-și pregătească valiza. Ministrul Justiției spune că sub lupa Comisiei de Evaluare, care se va ocupa de verificarea membrilor Curții Supreme de Justiție, vor ajunge și judecătorii Curților de Apel. Astfel, cei care nu vor trece testul integrității vor fi sancționați disciplinar și demiși, așa cum recomandă Comisia de la Veneția. Cel puțin, propunerea se discută la nivelul Ministerului Justiției și ar putea să se regăsească în proiectul de reformare a sistemului de justiție.
„Pot să vă spun că viitorul proiect va fi unul mai îndrăzneț în sensul în care noi ne gândim la evaluarea judecătorilor Curții de Apel ca o etapă a doua, după evaluarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Nu este un lucru decis, e la nivel de discuții, la nivel de idei în cadrul Ministerului”, a declarat Ministrul Justiției pentru Sputnik Moldova.
Cert este că și magistrații judecătoriilor de fond care au probleme de integritate trebuie să-și facă griji, deoarece vor fi verificați.
„Să verificăm toți judecătorii, nu cred că este cazul să ne aventurăm în acest exercițiu. Va dura foarte mult. Propunerea noastră este să evaluăm membrii CSM, să facem ca Colegiile specializate ale CSM-ului să fie funcționale și să-și facă treaba pe care noi o așteptăm de la ei în ceea ce ține de cariera judecătorilor, precum evaluarea performanțelor, sancționarea disciplinară a judecătorilor când este cazul. Fortificând mecanismul de curățare a sistemului, care este CSM, vom merge în paralel cu evaluarea judecătorilor. Comisia de evaluare se va ocupa de judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție, iar în etapa a doua, a Curților de Apel, CSM-ul se va asigura de curățarea sistemului pe celelalte paliere. Dar acesta este un concept care urmează să-l discutăm cu colegii de la Minister și să revenim cu o versiune definitivată”, a adăugat ministrul Justiției, Olesea Stamate.
Amintim că, pe 11 octombrie, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a analizat proiectul de lege privind reforma Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii, prezentat de ministrul justiției, Olesea Stamate.
În urma dezbaterilor, Comisia de la Veneția a adoptat o opinie preliminară în care vine cu mai multe recomandări pentru autoritățile de la Chișinău. Urmează ca Ministerul Justiiției să ajusteze documentul în vederea îmbunătățirii acestuia conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, cât și a altor opinii primite până acum, inclusiv din partea judecătorilor.
Opinia finală a Comisiei de la Veneția asupra proiectului de reformare a sistemului de justiție urmează să fie adoptată pe 6-7 decembrie 2019.