Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Salarii mai mari pentru bugetari: Guvernul anunță cine va beneficia de acestea

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Bugetului Solidarității 2020 prevede creșteri salariale pentru bugetari, Guvernul specifică însă cine nu va putea beneficia de aceste majorări.

CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. Guvernul a anunțat prioritățile Bugetului Solidarității 2020, printre acestea fiind creșteri salariale pentru bugetari, suport mai consistent pentru oamenii cu venituri mici pe perioada rece a anului, indemnizații pentru consumul de electricitate, creșterea indemnizației pentru veteranii războiului de pe Nistru și mai multă autonomie financiară pentru administrația publică locală.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Societate
Câți moldoveni câștigă lunar peste 30 000 de lei: Planul guvernării în privința salariilor

Astfel, creșterile salariale pentru bugetari vor constitui de la 6% la 10% din salariul de bază. Guvernul precizează că de aceste majorări vor beneficia cea mai mare parte a bugetarilor, însă cu excepția deputaților, judecătorilor și procurorilor. Totodată, în proiect sunt corectate unele inegalități create de guvernarea precedentă în ceea ce ține de salariile angajaților din educație, din instituțiile penitenciare, din domeniul apărării și altele.

Potrivit proiectului de buget pentru anul 2020, indemnizația pentru perioada rece a anului va fi majorată de la 350 la 500 de lei pe lună, de asemenea, va crește și numărul de persoane care va beneficia de această indemnizație.

Guvernul propune și introducerea unui nou program de asistență socială pentru a compensa o parte din cheltuielile pentru consumul energiei electrice, program de care vor beneficia aproximativ 400.000 de pensionari cu venituri mici.

Indemnizația pe care o primesc veteranii conflictului de pe Nistru ar urma să crească de la 100 la 300 de lei pe lună. 

Bugetul Solidarității 2020 va spori autonomia financiară locală, prin majorarea până la 100% a cotei de impozite rămase la APL din impozitele pe venit a persoanelor fizice din localitățile rurale și creșterea până la 50% a aceleiași cote pentru orașe.

După definitivarea proiectul Bugetului pentru 2020, acesta urmează să fie aprobat de Guvern și promovat în Parlament. 

Fluxul de știri
0