Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numele potențialului procuror general – tot mai des confirmat de politicieni: Reacția lui

© Sputnik / Miroslav RotariSediul Procuraturii Generale
Sediul Procuraturii Generale - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Justiției a dat start concursului pentru selectarea unui nou procuror general al țării. Dosarele de participare la concurs pot fi depuse până în data de 20 octombrie.

CHIȘINĂU, 18 oct - Sputnik. Ieri, Ministerul Justiției a publicat lista membrilor care vor face parte din Comisia pentru preselectarea candidaților la funcția de Procuror General, care este alcătuită din șapte membri în frunte cu ministrul Justiției, Olesea Stamate.

Noul sediu al Procuraturii Generale - Sputnik Moldova
Politică
Iată cine sunt cei care vor decide cine va fi viitorul Procuror General al țării

Această comisie, potrivit Ministerului Justiției, are menirea de a alege un candidat integru și profesionist, la funcția de procuror general.

Deși asigurările date de autorități în acest sens par destul de convingătoare, unii experți în domeniu, dar și deputați susțin că numele procurorului general este practic cunoscut. Juristul și consilierului președintelui Parlamentului Fadei Nagacevschi a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii ” de la Sputnik Moldova că se vehiculează numele lui Vladislav Gribincea, expertul care de-a lungul anilor a scris diverse proiecte de reformare a justiției moldovenești, ce au fost pe larg criticate de unii specialiști în acest domeniu.

”Mă întreb dacă această comise este pregătită pentru sau sub cineva (pentru a promova pe cineva - n.n.). Eu am suspiciuni că această comisie a fost creată să fie favorabilă pentru un anumit candidat. Și aici nu am să mă tem să spun numele domnului Vladislav Gribincea. Eu nu am dubii că Ministerul Justiției îl va include pe Gribincea în acea listă scurtă, însă care va fi deja poziția CSP, urmează să vedem, iar un alt filtru este șeful statului. Este clar că acest concurs să nu fie făcut sub masă”, a declarat juristul și consilierului președintelui Parlamentului Fadei Nagacevschi în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.  

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu susține că viitorul procuror general va fi unul, fără îndoială, docil guvernării de la Chișinău. Menționând totodată că numele lui este cel mai probabil Vladislav Gribincea ori altcineva din societatea civilă.

”Cu siguranță nu vom avea un procuror integru având la bază acele criterii de selectare. Avem o comisie din care fac parte niște oameni pe care îi respect, însă sunt sigur că va fi partajat politic. Candidatul este cunoscut. Poate va fi domnul Vladislav Gribincea sau celălalt, tot din rândul societății civile”, a declarat Sergiu Sîrbu.

Fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi a declarat pentru Sputnik Moldova că un procuror docil puterii ar fi cel mai urât lucru care s-ar putea întâmpla. Totodată, Pavlovschi a menționat că noul procuror general trebuie să se bucure de notorietate în acest domeniu și nu fie aleși ”vestiții” reformatori ai justiției moldovenești care au distrus sistemul de drept din țară.

”Trebuie să evităm să nimerească acolo, ferească Domnu, cei care au contribuit la distrugerea sistemului de drept din Republica Moldova, așa numiții reformatori ai justiției moldovenești. Persoana care va fi numită în funcția de procuror general trebuie să se bucure de încrederea societății, întrucât sunt foarte multe dosare de rezonanță, la care societatea așteaptă o finalitate. Dacă va fi o persoană anonimă, care nu va furniza rezultatele așteptate, atunci asupra acestuia va plana suspiciuni că va a fost cumpărat cu nu știu câte milioane. Dacă Guvernul fa face o astfel de greșeală, atunci rezultatul va fi clar – teribil”, spune Pavlovschi. 

Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș a declarat pentru Sputnik Moldova că acum totul depinde de câtă voință are noua conducere a Ministerului Justiției pentru ca în funcția de procuror general să ajungă o persoană cu verticalitate și nu un exponent al partidelor de la Guvernare.

„Atmosfera în societate nu este favorabilă pentru înfăptuirea justiției. Eu nu am încrederea că această listă de candidați care va fi propusă de acea comisie, constituită la Ministerul Justiției, nu va fi coordonată la partid. Dacă aceste modificări se fac pentru ca la cârma Procuraturii să ajungă persoane loiale partidelor de la guvernare, este foarte grav”, a declarant Victor Pușcaș.

Totuși, ministrul Justiției, Olesea Stamate, ne dă asigurări că altă cale nu avem, iar autoritățile au cele mai bune intenții de această dată și în premieră, am putea avea un procuror general care nu se va subordona politicului.

”O altă cale nu avem. Această comisie va desfășura un concurs public care va preselecta cel puțin 2 sau 3 candidați, care vor corespunde criteriilor prevăzute în lege și care vor fi propuși CSP pentru selecție. Noi chiar ne dorim un procurer general integru și profesionist, care nu va avea nici o afiliere politică. Vă dau garanții că persoana selectată va una profesonistă, care nu se va supune politicului”, a declarat ministrul Justiției, Olesea Stamate.

Solicitat de Sputnik Moldova, Vladislav Gribincea a declarat că deocamdată nu a depus dosarul la comisia de preselectare, însă a menționat că a auzit și el de asemenea zvonuri. Întrebat dacă totuși își va înainta candidatura, depunând dosarul în următoarele două zile până la încheierea concursului, Gribincea a răspuns scurt:

”Nu știu, nu cred. Am auzit și eu de aceste zvonuri”, a declarat Gribincea pentru Sputnik Moldova.

Ministru Justiției, Olesea Stamate, a declarat pentru Sputnik Moldova că până la ora actuală (vineri la amiază) au depus dosarele la comisia de preselectare opt candidați, iar luni dimineață instituția pe care o reprezintă va face publică lista tuturor aspiranților la șefia Procuraturii Generale.

Concursul se va desfășura conform noilor prevederi ale Legii cu privire la Procuratură, care au intrat în vigoare în data de 21 septembrie 2019.

Fluxul de știri
0