Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În așteptarea candidaților. Câți pretendenți râvnesc funcția de procuror general

© Sputnik / Miroslav RotariOlesea Stamate
Olesea Stamate - Sputnik Moldova
Abonare
Zile numătare până pe 20 octombrie, când expiră termenul pentru depunerea dosarelor pentru funcția de procuror general. Câți pretindenți râvnesc acest fotoliu.
În așteptarea candidaților. Câți pretendenți râvnesc funcția de procuror general

Un singur pretendent la funcția de procuror general a depus dosarul la Ministerul Justiției. Asta, deși pe 20 octombrie este termenul limită când cei care râvnesc acest fotoliu se pot înscrie în concurs. Ministrul Justiției, Olesea Stamate, este convinsă că în următoarele zile vor depune dosarele și alți pretendenți, iar într-un final vom avea procurorul general mult așteptat, care va face ordine în sistem.

„Da, deocamdată este un singur candidat. Am înțeles că sunt câțiva pretendenți care au solicitat careva informații despre concurs, dar nu au depus încă dosarul. Nu cred că vom avea un singur candidat. Cunoscând practica Republicii Moldova, știm că dosarele se depun inclusiv în ultima zi a concursului”, a declarat Ministrul Justiției pentru Radio Sputnik Moldova.

Amintim că funcția de procuror general s-a eliberat după ce Eduard Harunjen și-a dat demisia.

Noul procuror va fi numit în baza unor reguli noi

Potrivit noilor modificări la Legea Procuraturii, „viitorul procuror general va fi numit de către președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției”.
Altfel spus, la Ministerul Justiţiei a fost creată o comisie specială care urmează să aleagă doi dintre cei mai buni potenţiali candidaţi pentru funcţia de procurer general, pe care îi va propune Consiliului Superior al Procurorilor. Ulterior, Consiliul Superior al Procurorilor va alege unul dintre concurenţi, care va fi propus președintelui țării, Igor Dodon.

Potrivit noilor prevederi, candidatul la funcția de procuror general trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător sau 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.

Precizăm că un nou concurs pentru ocuparea funcției de procuror general a fost lansat pe 1 octombrie. Mandatul procurorului general este de 7 ani.

Fluxul de știri
0