Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Brexit: Se pregătește un nou referendum - va deveni Scoția independentă?

© Sputnik / Алексей Филиппов / Accesați arhiva multimediaРеферендум о независимости Шотландии
Референдум о независимости Шотландии - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul scoţian Nicola Sturgeon, lider al Partidului Naţional Scoţian (SNP), a declarat ieri că s-a săturat de Brexit și că Scoţia trebuie să organizeze un nou referendum pentru independenţă în 2020.

BRUXELLES, 16 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Scoţienii au respins independenţa la un referendum organizat în 2014, dar SNP afirmă că votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană modifică în mod fundamental aranjamentele constituţionale şi că asta înseamnă că trebuie pusă din nou întrebarea privind independenţa Scoţiei, potrivit canalului CNBC

Sturgeon a spus că ”s-a săturat de Brexit” şi că Regatul Unit este un sistem politic stricat care a impus Scoţiei politici împotriva voinţei ei.

Marea Britanie în ansamblul ei a votat în 2016 pentru ieşirea din Uniunea Europeană, dar Scoţia a votat pentru rămânere, iar Sturgeon a susţinut deseori separarea motivând că ţara este scoasă acum din UE împotriva voinţei ei.

Sondajele de opinie arată că Brexitul a dus la creşterea uşoară a opţiunilor de vot pro-independenţă, dar sugerează că acestea sunt doar în jurul a 50%.

Vorbind la conferinţa anuală a SNP din Aberdeen, Sturgeon a spus: ”Este timpul ca Scoţia să îşi aleagă propriul viitor. Este timpul să ne cerem independenţa.Sarcina noastră este să obţinem independenţa. Cred că referendumul trebuie să aibă loc anul viitor. Şi ne pregătim”, a adăugat ea.

Potrivit legii, pentru organizarea unui nou referendum Scoţia trebuie să obţină permisiunea guvernului britanic de la Londra.

Premierul britanic Boris Johnson a spus că ar fi ”total greşit” să fie organizat un nou referendum şi, pentru organizarea votului, guvernul britanic ar trebui să  transfere puterea parlamentului scoţian.

Sturgeon a spus că va cere prerogativele respective, în conformitate cu secţiunea 30 a Legii Scoţiei, pentru a se asigura că votul va fi legal.

”Înainte de sfârşitul acestui an, voi cere transferul de putere care va pune în legalitate referendumul, fără niciun dubiu”, a spus aceasta.

SNP şi-a exprimat deseori simpatia pentru cauza separatiştilor catalani. Luni, Curtea Supremă din Spania a decis încarcerarea a nouă lideri separatişti catalani, pentru rolul lor în tentativa eşuată de obţinere a independenţei.

Sturgeon a spus că, deşi înţelege importanţa respectării legii, ”orice lege care trimite la închisoare politiceni pentru organizarea unui vot este o lege care în mod sigur trebuie schimbată”.

Ea a adăugat că ”politicienii şi activiştii din Catalonia...sunt susţinători paşnici ai dreptului la auto-determinare, aşa cum suntem şi noi!”

Canal de televiziune ”liber de Brexit”

Nu doar scoțienii s-au săturat de Brexit, ci și telespectatorii din toată țara. Pentru a le răspunde acestora, postul de televiziune britanic Sky va lansa astăzi un canal de ştiri în care nu se va vorbi despre Brexit, pentru a veni în întâmpinarea telespectatorilor exasperaţi de cei peste trei ani de când negocierile privind viitoarea ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană au monopolizat buletinele informative din insulă.

Noul canal de ştiri fără Brexit – intitulat Sky News Brexit-Free – va funcţiona în fiecare seară în timpul săptămânii, în timp ce Sky News va continua să acopere ”toate unghiurile Brexitului în detaliu”, plus alte ştiri din ţară şi din lume.

Sky News a precizat că a decis să lanseze acest canal în urma unui sondaj publicat în timpul verii care sugera că o treime dintre britanici evită să mai urmărească buletinele de ştiri.

Peste 70% dintre cei intervievaţi au dat vina pe Brexit, afirmând că sunt ”prea frustraţi de dezbaterea politică din jurul acestui subiect”, în timp ce patru din zece britanici s-au declarat ”incapabili să influenţeze evenimentele”, potrivit Sky.

Fluxul de știri
0