Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un adevăr trist: Iată de ce Moldova nu exportă carne și ouă de găină în Uniunea Europeană

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Burunsus și Viorel Gârbu
Victor Burunsus și Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul Viorel Gîrbu spune că Moldova nu va exporta degrabă carne și ouă pe piața UE, pentru că țara noastră se confruntă cu mai multe probleme, inclusiv cu un deficit de carne pe piața internă.
Un adevăr trist: Iată de ce Moldova nu exportă carne și ouă de găină în Uniunea Europeană

Viorel Gîrbu a declarat într-o emisiune la Sputnik Moldova că perspectivele ca țara noastră să exporte carne pe piața Uniunii Europene sunt sumbre. Și asta, din mai multe cauze, inclusiv din faptul că pe piața internă există un deficit de carne.

„Carnea moldovenească nu va fi exportată fiindcă noi importăm acest produs. Sectorul zootehnic a fost ruinat în anii '90 și nu a mai fost restabilit. Noi suntem deficitari la producția de carne, nu este un sector care să genereze exporturi. Noi ar trebui să ne gândim cum să dezvoltăm acest sector pentru consumul intern și ulterior să vorbim de exporturi”, a precizat Gîrbu.

El mai spune că Moldova nu a negociat reușit Acordul de Liber Schimb cu UE.

"Acordul în esență nu a fost negociat foarte bine, iar acele cote la export sunt o parte abuzivă a acestui acord. Dacă avem un Acord de Liber Schimb, atunci cote nu ar trebui să fie, ori UE a impus Moldovei cote cu termen nelimitat”, declarat Gîrbu.

Pe de altă parte, consilierul premierului pe probleme economice și intermediere financiară, Victor Burunsus, a declarat că Moldova încearcă să rezolve câteva probleme la acest capitol. El s-a referit la ajustarea cadrului legal și la modernizarea laboratoarelor.

„Recent Parlamentul a adoptat o lege importantă cu privire la incinerarea deșeurilor de origine animală. Din motiv că acest proiect de lege nu era adoptat, noi nu întruneam o condiție esențială, cea de securitate alimentară, așa numitele reguli sanitare și fitosanitare. Din moment ce avem această normă și vom avea incineratoarele corespunzătoare, unde să fie incinerate deșeurile de produse animaliere cu potențial de contaminare, piața UE pentru produsele de carne va fi deschisă”, a declarat Burunsus.

El s-a referit și la exportul de alte produse, cum ar fi ouăle de pasăre și laptele.

„Ce ține de exportul de ouă, trebuie să vă spun că Moldova a exportat masiv ouă în România, dar din moment ce statul vecin a aderat la UE și a introdus noi rigori sanitare și fitosanitare, piața s-a închis. Un lucru similar se întâmplă și pe piața produselor lactate, când laptele din România este prezent pe rafturile moldovenești, iar cel din Moldova lipsește din magazinele din România”, a precizat Victor Burunsus.

În prezent, dintre produsele de origine animală Moldova exportă pe piața țărilor UE doar miere de albine, în cantități mici, și praf de ouă.

 

Fluxul de știri
0