Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nori negri peste CSM? Anunțul ministrului Justiției după revenirea de la Veneția

© Sputnik / OsmatescoOlesea Stamati
Olesea Stamati - Sputnik Moldova
Abonare
EXCLUSIV: Verde pentru demiterea judecătorilor corupți! Comisia de la Veneția a dat mână liberă autorităților de la Chișinău să vină cu măsuri mai dure în ceea ce privește reformarea sistemului judiciar.
Comisia de la Veneția ne-a dat mână liberă să venim cu măsuri mai duri

Avizul Comisiei de la Veneția cu privire la reforma Curții Supreme a Justiției și organelor Procuraturii nu este nici pe departe un eșec, așa cum insinuează uni critici, ci mai degrabă un succes pentru Ministerul Justiției, care a obținut mână liberă la elaborarea unui proiect veritabil de reformare a sistemului. Declarația aparține ministrului Justiției, Olesea Stamate, și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova.

Potrivit ministrului Justiției, echipa de raportori ai Moldovei a reușit să-i convingă pe membrii Comisiei de la Veneția că realitățile țării noastre impun necesitatea unei evaluari extraordinare a judecătorilor și procurorilor, lucru inadmisibil de către experții europeni.

„Să știți că asemenea exterciții de evaluare extraordinară cu evitarea implicării CSM-ului, CSP-ului, Autorității Naționale de Integritate în evaluarea judecătorilor și procurorilor, de regulă, nu sunt admise de instituțiile internaționale. Acesta este un exercițiu de evaluare extraordinar. Acesta se accepta doar în cazul unor circumstanțe extraordinare în țară. Și pentru noi este un success că am reușit să-i convingem pe membrii Comisiei de la Veneția că, întradevăr, în țara noastră nu există altă posibilitate de a reforma mai eficient sistemul judecătoresc. Pentru noi, avizul Comisiei de la Veneția nu este un eșec, ci un success”, a declarat Olesea Stamate pentru Radio Sputnik Moldova.

Mai mult, Comisia de la Veneția a recomandat ca judecătorii și procurorii care nu trec evaluarea integrității să fie supuși măsurilor disciplinare și demisionați, dar nicidecum menținuți în sistem, așa cum propunea Ministerul Justiției.

„Vreau să vă spun că Comisia de la Veneția ne-a ajutat, prin anumite recomandări, dându-ne mână liberă la îmbunătățirea proiectului astfel încât evaluarea să fie mai eficientă. De exemplu, Comisia a spus foarte clar: „judecătorii care nu corespun criteriul de integritate și au un raport negativ din partea comisiei de evaluare nu trebuie menținuți în sistem. Ei trebuiesc supuși sancțiunilor disciplinare și demiși din sistem””, a adăugat Ministrul Justiției, Olesea Stamate.

Și asta nu e tot. Reprezentanții Ministerului Justiției au obținut „acordul” Comisiei de la Veneția de a-i evalua și pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Lucur cu care se și va iniția întreg procesul de reformare a sistemului.

„Noi am depus o muncă extraordinară ca Comisia de la Veneția să înțeleagă contextual, să înțeleagă riscurile acordării unei decizii finale din partea CSM vizavi de evaluarea judecătorilor. Și Comisia sugerează că Guvernul Republicii Moldova ar putea considera opțiunea de evaluare a membrilor CSM mai întâi. Asta ar fi primul pas”, conchide ministrul Justiției.

Amintim că, pe 11 octombrie, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a analizat proiectul de lege privind reforma Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii, prezentat de ministrul justiției, Olesea Stamate. În urma dezbaterilor, Comisia de la Veneția a adoptat o opinie preliminară, în care vine cu mai multe recomandări pentru autoritățile de la Chișinău, referitoare la proiectul de lege. Urmează ca Ministerul Justiiției să ajusteze documentul în vederea îmbunătățirii acestuia conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, cât și a altor opinii primite până acum, inclusiv din partea judecătorilor.

Opinia finală a Comisiei de la Veneția asupra proiectului de reformare a sistemului de justiție urmează să fie adoptată pe 6-7 decembrie 2019.

Fluxul de știri
0