Consumul de alcool este o normă în multe dintre familiile din Republica Moldova. Indiferent că vorbim de femei, bărbați, bătrâni sau tineri, mulți conaționali de-ai noștri obișnuiesc să-și încheie ziua cu cel puțin un pahar de tărie. Puțini conștientizează însă care sunt riscurile consumului sistematic de alcool. Cert este că aceste persoane pot fi ajutate de specialiști, doar că pentru a beneficia de tratament, trebuie aduse la medici.
„Este foarte important ca persoana care are probleme cu alcoolul să se adreseze la medical de familie, care în urma unui test screening îi face un bilet de trimitere la specialistul narcolog. De multe ori, această trimitere nu se face la specialistul din raion, ci la tratament în staționar, unde sunt un număr mare de specialiști care-l pot ajuta. Mulți dintre cei cu probleme nu vor veni singuri la medici, aceste persoane trebuie luate de mânuță, de acasă, și duse la specialist”, a declarat coordonatorul Programului Național de control al Alcoolului, Tudor Vasiliev, în cadrul emisiunii „Atitudini”.
Trebuie să recunoaștem că, de multe ori, apropiații unei persoane dependente de alcool îi găsesc scuze sau ascund existența acestei probleme. Specialiștii atrag atenția însă că o astfel de atitudine nu face decât să încurajeze acest comportament.
„Nu trebuie să fim indiferenți față de persoanele care au probleme cu alcoolul, fiindcă ele nu conștientizează că își fac rău. Și nu trebuie să ne rușinăm. Trebuie să facem ceva pentru aceste persoane, chiar dacă pe moment vom fi considerați cei mai mari dușmani, pentru faptul că i-am adus la tratament, ulterior ne vor fi recunoscători”, adaugă Tudor Vasiliev.
Cei interesați trebuie să cunoască că tratamentul durează doar patru săptămâni și corespunde standardelor internaționale.
„Tratamentul este bazat pe standarde care sunt în concordanță cu protocoalele clinice ale Organizației Mondiale a Sănătății”, conchide Tudor Vasiliev.
Cercetările arată că până la trei la sută din populația țării este dependentă de alcool. Nu cunoaștem cifra celor care consumă abuziv băuturi alcoolice și pe care îi întâlnim mai peste tot.
„Până la 3% din populația matură din țara noastră sunt dependente de alcool, arată studiile. Deci, vorbim de dependență, nu de consumul nociv, care nu înseamnă neapărat dependență și nu înseamnă alcoolism”, adaugă Tudor Vasiliev.
Cert este că între consumul abuziv de alcool și dependență este doar un pas, pas pe care îl fac mulți dintre cei ce nu conștientizează la timp riscurile acestui viciu.
Cum recunoaștem o persoană care consumă abuziv alcool? Simplu. De obicei, aceste persoane consumă alcool zilnic sau de câteva ori pe săptămână și nu refuză niciodată un pahar de tărie. Mai mult, aceste persoane sunt irascibile și, de obicei, consumă până ajung să nu-și mai amintească ce au făcut sub influența alcoolului.