Valoarea contractelor din 2007 până în 2014 este de peste 10 miliarde de lei, dintre care jumătate din această sumă a fost valorificată. Gheorghe Curmei a declarat în studioul Sputnik Moldova că antreprenorii internaționali în domeniul reconstrucției drumurilor întâmpină dificultăți în Moldova. Este vorba de efortul lor de a se adapta la specificul pieței locale, probleme legate de importul echipamentelor necesare, inclusiv a materialelor de producere a asfaltului.
„Companiile care nu cunosc specificul infrastructurii rutiere din Moldova întâmpină greutăți. Chiar dacă țara este mică, avem o infrastructură a drumurilor complicată. Distanța dintre localități este mică, există foarte multe utilități amplasate în perimetrul drumurilor, fapt ce complică executarea la timp a lucrărilor de modernizare a drumurilor”, a precizat Curmei.
La ora actuală, Administrația de Stat a Drumurilor are semnate mai multe contracte de anvergură cu câteva companii din Turcia, Italia, Cehia, Ucraina și Azerbaidjan. Cu o parte din companii au fost reziliate contractele pentru faptul că nu au fost executate lucrările la timp. În acest sens, statul a recuperat sume importante de bani din încasarea garanției de bună execuție și din aplicarea penalităților de întârziere. Este vorba de o sumă de peste 16 milioane de euro. Directorul Administrației de Stat a Drumurilor mai spune că până la sfârșitul anului statul ar putea rezilia un contract cu o firma din Azerbaidjan.
„Dacă până la sfârșitul anului această companie azeră nu va executa lucrările la timp, vorbim despre tronsonul de drum Chișinău-Ungheni-Sculeni și Hâncești-Lăpușna, atunci va fi reziliat contractul. Drumul de la Chișinău spre Ungheni trebuia să fie dat în exploatare încă în anul 2016. Este un drum de o importanță națională, iar valoarea contractului este de peste 80 de milioane de euro”, a declarat Gheorghe Curmei.
Oficialul a mai declarat că majoritatea contractelor restante pentru modernizarea infrastructurii rutiere din Moldova urmează să fie finalizate în anii 2020 și 2021.Este vorba de traseul Chișinău-Giurgiulești, Sărăteni-Sângerei, inclusiv centura orașului Sângerei, Bălți- Fălești-Sculeni, dar și centura orașului Chișinău.
Autor: Eduard Maciac