Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reforma justiției, subiect controversat: ”Glumă de prost gust” sau ”carul înaintea boilor”

Abonare
Recent, Ministerul Justiției a anunțat un proiect de reformare a justiției, care ar urma să fie pus în aplicare în cel mai scurt timp.

CHIȘINĂU, 11 oct - Sputnik. În următoarele zile, Comisia de la Veneția ar urma să de-a un aviz noului concept de reformare a justiției moldovenești, prin care vom afla în ce măsură experții internaționali susțin intențiile Ministerului Justiției, dar și cele ale puterii de la Chișinău, în această nouă tentativă, a nu știu câta la număr, de a reanima acest domeniu.

În timp ce promotorii noii reforme, adică Ministerul Justiției și componentele coaliției de guvernare, susțin că documentul este unul promițător și urmează să aducă rezultatele așteptate de ani buni, opoziția parlamentară, dar și o bună parte a experților din acest domeniu critică dur acest concept.

”Acest concept de reformă seamănă mai mult cu un car pus în fața boilor. Boii sunt flămânzi și chinuiți de soartă. Nu este o terapie de șoc, ci o mușcătură de țânțar, iar efectul ar putea fi letal – cam așa aș cataloga această intenție de reformă. Noi avem mari probleme, însă fără a modifica legea supremă nu poți interveni așa, întrucât este anticonstituțional. Nici o reformă care are scopul de a subjuga justiția după bunul plan nu va fi privită cu ochi buni”, a declarat Sergiu Sîrbu în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

Nici avocatul Victor Panțîru nu vede cu ochi buni conceptul de reformare a justiției. Acesta a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că toți judecătorii ar trebui să fie dați afară și reangajați după niște criterii concrete și dure.

”Nu poți să schimbi situați în justiție ținând în sistem aceiași oameni. Eu sunt adeptul exemplului georgian. Toți trebuie să fie dați afară și reangajați după niște criterii clare. Să schimbi numărul judecătorilor de la un număr mai mare la unul mai mic, lăsându-le același volum de lucru nu va aduce nici un rezultat”, susține Victor Panțîru.

Și fostul vicepreședinte al PPDA, ex-judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi a criticat dur intenția foștilor colegi de partid și a Ministerului Justiției, menționând că această terapie de șoc anunțată este o glumă de prost gust care are intenția de a ține captivă justiția, iar asta nu este nimic altceva decât o gravă eroare a noii guvernări.

"Aceste propuneri nu au nimic comun cu reforma. Se urmăreşte scopul înlocuirii exponenţilor unui regim cu exponenţii altui regim. Aşa planuri pot fi numite "reformă" doar în glumă. Glumă de prost gust", a declarat fostul vicepreşedinte al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Stanislav Pavlovschi, în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș a declarat pentru Sputnik Moldova că acum totul depinde de câtă voință are noua conducere a Ministerului Justiției pentru ca în funcția de procuror general să ajungă o persoană cu verticalitate și nu un exponent al partidelor de la Guvernare.

„Atmosfera în societate nu este favorabilă pentru înfăptuirea justiției. Eu nu am încrederea că această listă de candidați care va fi propusă de acea comisie, constituită la Ministerul Justiției, nu va fi coordonată la partid.  Dacă aceste modificări se fac pentru ca la cârma Procuraturii să ajungă persoane loiale partidelor de la guvernare este foarte grav”, a declarant Victor Pușcaș.

Totuși, ministrul Justiției, Olesea Stamate, ne dă asigurări că altă cale nu avem, iar autoritățile au cele mai bune intenții de această dată. Cei corupți și neprofesioniști vor fi scoși din sistem, iar cei buni vor rămâne.

”O altă cale nu avem și nici nu mai putem aștepta. Evaluarea va începe de la Curtea Supremă de Justiție. Totuși, cred că și la Curtea Supremă de Justiție vor fi judecători care și-au făcut meseria onest și vor rămâne la CSJ. Cei care nu vor trece atestarea vor trebui să plece. Vă asigur că avem cele mai bune intenții”, a declarat recent pentru Sputnik Moldova, Olesea Stamate.

Potrivit experților, încercările de-a lungul anilor de a reforma justiția nu au adus nici un rezultat și nu au fost în măsură să îmbunătățească percepția populației și a mediului de afaceri față de performanța sistemului de justiție. Datele cu privire la încrederea joasă a populației cu privire la justiție ar trebui să determine sistemul judecătoresc și alți factori de decizie relevanți să ia măsuri urgente axate pe sporirea calității și echității actului de justiție.

Fluxul de știri
0