Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon, întrevederi importante la Așhabad - Video

© Sputnik / Miroslav RotariCei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon
Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Înaintea ședinței Consiliului Șefilor de Stat din CSI, care ar loc la Așhabat, Președintele Igor Dodon a avut o serie de întrevederi cu președintele Republicii Azerbaidjan, Uzbekistan și Tadjikistan.

CHIȘINĂU, 11 oct – Sputnik. Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev. Crearea unor întreprinderi mixte a constituit unul dintre subiectele abordate. 

Republica Moldova este interesată în realizarea unor proiecte investiționale comune cu Republica Azerbaidjan. Este vorba de crearea întreprinderilor mixte, participarea partenerilor azeri în activitatea Zonelor Economice Libere, a parcurilor industriale, a expozițiilor specializate din Moldova, colaborarea în domeniul transporturilor, energeticii, etc. Anunțul este făcut pe pagina sa de Facebook de președintele Igor Dodon.

Șeful statului spune că în cadrul întrevederii cu președintele Azerbaidjanului s-au referit la elaborarea unor pași concreți de dezvoltare a relațiilor comercial-economice bilaterale între cele două state.

„Ținând cont de faptul că ultima ședință a Comisiei Interguvernamentale moldo-azere pentru cooperare comercial-economică a avut loc la Chișinău, în anul 2012, mi-am exprimat disponibilitatea de a organiza în timpul apropiat cea de-a 4-a ședință și de a desfășura, în marja acestui eveniment, un forum al oamenilor de afaceri din ambele state”, mai scrie șeful statului.

Igor Dodon a discutat cu Oleg Vasnețov despre evoluția relațiilor dintre Moldova și Rusia>>>

Totodată, Igor Dodon i-a lansat președintelui Republicii Azerbaidjan invitația de a efectua o vizită oficială în Republica Moldova, „lucru care oferă o bună oportunitate de a discuta în detaliu subiecte ce țin de relațiile moldo-azere”.

Tot în cadrul vizitei la Așhabat, președintele Dodon s-a întâlnit cu președintele Republicii Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev.

Cei doi oficiali au vorbit despre „importanța dinamizării contactelor la nivel de parlamente ale celor două țări”, dar și despre „interesul reciproc pentru dezvoltarea cooperării în domeniul comercial- economic, inclusiv pe dimensiunea camerelor de comerț și industrie și a cercurilor de afaceri”, a menționat Igor Dodon.

În Uzbekistan activează 14 întreprinderi cu capital moldovenesc. Totodată, cei doi șefi de stat au convenit asupra organizării unei vizite a președintelui Republicii Moldova în Uzbekistan, în anul 2020.

Igor Dodon, în discuție cu președintele Rossotrudnicestvo, Eleonora Mitrofanova – Detalii>>>

O altă întrevedere a ui Igor Dodon a fost cu președintele Republicii Tadjikistan, Emomali Rahmon.

Cei doi au discutat despre „cadrul juridic bilateral care include 13 acorduri interguvernamentale și interministeriale, în curs de elaborare fiind alte 7 proiecte de documente, în special, în domeniul cooperării comercial-economice, comunicațiilor, migrației, traficului aerian”, a precizat Dodon.

Fluxul de știri
0