Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În ce condiții un student poate trece de la studii cu taxă la cele cu finanțare bugetară

© Fotolia / WavebreakmediaMicro Studenți la curs
Studenți la curs - Sputnik Moldova
Abonare
Goana după cunoștințe: în anul curent numărul studenților care au trecut de la studiile pe bază de contract la cele cu finanțate bugetară a crescut de trei ori.

CHIȘINĂU, 11 oct – Sputnik. În anul curent de studii, peste 900 de studenți din instituțiile de învățământ superior din Moldova au fost transferați pe locurile bugetare. Între aceștia a existat o adevărată concurență. Studenții care și-au făcut studiile în bază de contract sunt transferați la secția bugetară în locul studenților care erau cu finanțare bugetară, dar care, pe parcurs, au înregistrat rezultate proaste la învățătură.

Studii mai temeinice, cu cheltuieli mai puține 

Printre liderii privind numărul de studenți transferați de la studiile pe bază de contract la cele cu finanțare bugetară se află Universitatea Tehnică a Moldovei. În anul curent, 214 studenți care își fac studiile în această instituție au fost scutiți de taxe de studii. Potrivit directorului Centrului Universitar de Informare și Ghidare în Carieră, Radu Melnic, conducerea universității analizează anual succesele la învățătură. Studenții cu cea mai bună medie au fost transferați în mod automat pe locuri bugetare. Iar bugetarii cu note mai mici sunt transferați pe locurile cu taxă de studii. O astfel de practică îi stimulează pe studenți să obțină rezultate mai bune.

Mihaela Eșanu - Sputnik Moldova
Societate
Sfaturi de la Mihaela Eșanu, absolventa care a fost fost admisă la Universitatea Harvard

Există studenți ambițioși cărora nu le-au ajuns doar câteva sutimi de puncte la înmatriculare. Un astfel de student știe că va studia un an pe bază de contract, după care va avea șanse să treacă la buget. De obicei, aceștia sunt studenții care au visat și visează la o anumită profesie, susține Radu Melnic.

Într-o asemenea situație s-a pomenit și studentul Cătălin Șchiopu, care și-a ales specialitatea de inginer programator. Aceasta este una dintre cele mai bine plătite profesii. La admitere lui Cătălin nu i-au ajuns acele câteva sutimi de puncte, din care cauză părinții săi au fost nevoiți să plătească pentru studii în primul an 9000 de lei (510 dolari la cursul actual al BNM). După un an de sârguință, tânărul a obținut media 9,53, ceea ce i-a permis să se transfere la buget.

„Am frecventat toate cursurile, am studiat foarte mult, deoarece obiectele erau grele. Trebuia să citesc mult, nu doar ceea ce ne dădeau în timpul orelor de teorie sau practică, ci să caut singur materiale pe internet”, a spus Șchiopu.

La care specialități există mai multe șanse

Eugen Balan - Sputnik Moldova
De ce tinerii din Moldova pleacă la studii peste hotare?

Concursul de admitere la cele mai solicitate specialități cu finanțare bugetară poate fi de 25 de persoane pentru un loc. De exemplu, la Universitatea de Stat din Moldova USM) la facultatea de economie sunt atribuite 2–3 locuri pentru fiecare specialitate. De aceea transferul la buget este posibil doar în cazul în care media studentului este de 9,5–10 puncte. Șansele de a obține un loc finanțat de la buget cresc în cazul în care studentul optează pentru o facultate mai puțin prestigioasă ca, de exemplu, cele în care se studiază științele exacte. La specialitățile chimie și matematică majoritatea studenților își fac studiile fără plată.

Prodecanul facultății de matematică și informatică a USM, Viorel Grigorcea, a spus că condițiile pentru studii cu finanțare de la buget sunt simple. De exemplu, pentru facultatea de informatică sunt suficiente 8 puncte. Iar la matematică sunt suficiente chiar și 7 puncte.

Profesorii au menționat că posibilitatea de a obține dreptul la studii gratuite îi motivează pe studenți să obțină note bune. În anul curent numărul studenților care s-au transferat de la studiile pe bază de contract la cele cu finanțare de la buget a crescut de trei ori.

Fluxul de știri
0